„Цркви нису потреби Епископи који маштају о богаству“


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Apr 25, 2011 12:36 pm
Патријарх Московски Кирил: „Цркви нису потреби Епископи који маштају о богаству“

Slika


Патријарх Московски и Сверуски Кирил подсетио је епископе, да је њихова дужност служење Богу, Цркви и верницима, а не трка за материјалним добрима.

„Паркете и мермерне подове многи су видели и умеју ходати по њима. Али нама су потребни они који се не боје ни шуме, ни тундура, ни вечне хладноће“, рекао је Патријарх Кирил у својој беседи обраћајући се епископима и свештеницима у Храму Христа Спаситеља на Цвети.

По његовим речима, данас су Цркви потребни епископи „који су способни и молити се и трудити на славу Божију, улажући све своје напоре на дело спасења рода људског“.

„Веома се надам да ће епископат, који је сада позван на црквено служење, бити баш такав. Да то неће бити ти људи, који маштају о блештавилу спољашности архијерејског служења, који маштају о стицању материјалних драгоцености ради самонаслађивања, него људи, у потпуности посвећени служењу Господу“ – рекао је Патријарх.

Предстојатељ Руске Цркве је дубоко убеђен, да ће баш такво животно установљење сваког архијереја и свештеника „помоћи Цркви да буде још више ефективна“. Патријарх је појаснио, да под ефективношћу није имао у виду „ефективност организације вањског живота, него у првом реду делотворност наше проповеди за спасење, или, говорећи савременим речником, проповед за смисао живота, зато што истински смисао живота и јесте спасење“.

„Цркви данас није једноставно носити то сведочанство, зато што њен глас није једини јак глас. Не зато што она не уме да говори, него просто зато што се други гласови вишекратно појачавају – силом новца, силом организације, силом технике. У том смислу свака следећа година за нас ће бити тежа“, - сматра Патријарх Кирил.

По његовим речима, „ унутрашњи, духовни живот свакога од нас, молитва, покајање, богослужење, стални рад над собом, стално стремљење открити себе дејству воље Божије, - то и јесте најефективнији начин заустављања да се грех распространи“.

„И нека наш глас буде слаб, и нека на сваку реч изречену добијемо двадесет лажних, опаких, лицемерних људских речи – ми ћемо говорити, по речима апостола Павла „у време и у не време““ напоменуо је епископима Патријарх.

извор: http://www.sedmica.ru

Преузето са сајта: Епархије гроњокаловачке

Povratak na Православани свет


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron