Београд смањује порез на имовину


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Čet Apr 21, 2011 7:08 pm
Београд смањује порез на имовину

Градоначелник главног града залаже се да овогодишње повећање пореза до 60 одсто буде примењено и у наредним годинама. - "Ако неко има кућу на Дедињу вредну два милиона евра, логично је да плати порез од 4.000 евра" - сматра Ђилас

Slika


За нас као град неприхватљиво је да неко ко је у једном стану живео педесет година, тај исти стан сада мора да прода како би платио порез на имовину, каже за „Политику” Драган Ђилас, градоначелник Београда, и најављује да ће пореска стопа за екстразону (која укључује делове Савског венца, Старог града, Врачара, Чукарице и Новог Београда) бити умањена са два на 1,4 одсто.

Овај предлог биће унет у Правилник Министарства финансија, према коме је првобитно планирано да се некретнине прогресивно опорезују по стопама од 0, 4 до два процента.

Градоначелник Београда залаже се за то да овогодишње повећање пореза до 60 одсто буде примењено и у наредним годинама.

– За следећу годину мора да се промени Закон о порезу на имовину и да остане ограничен износ повећања од 60 одсто, јер ако би се од 2012. године применио без тог ограничења, дошло би до драстичног скока пореза. А то није добро за грађане. Можда бисмо могли мало да га ублажимо смањењем коефицијената, али би повећање било велико – каже Ђилас.

За градоначелника Београда такође је неприхватљиво да правна лица плаћају порез по стопи од 0, 4 одсто и да се обрачун врши на основу књиговодствене вредности.

– Нажалост, при усвајању закона није прихваћен наш захтев да фирме које имају некретнину плаћају порез идентично физичким лицима, већ им је остављена могућност да плаћају по књиговодственој вредности. Схватамо да треба помоћи компанијама у овим тешким временима, али се плашимо да ће то довести до тога да део власника који су пребацили куће на фирме избегне плаћање пореза. У Скупштини Србије наш предлог нажалост није прихваћен – наводи Ђилас.

Упитан да ли му је прихватљивија верзија закона бивше министарке финансија Диане Драгутиновић, према којој је пореска стопа износила 0,4 одсто и за грађане и за фирме, он каже да се не слаже с тим предлогом.

– Прихватљивија ми је прогресивна стопа. Наравно, прогресивна стопа не може бити неограничена. Такво изједначавање би значило да многи људи који имају некретнине вредне неколико милиона евра плаћају исти проценат пореза као неко ко има стан од неколико десетина хиљада евра, што би довело да смањења њихових обавеза за две трећине ове године. Ако неко има кућу на Дедињу вредну два милиона евра, логично је да плати порез од 4.000 евра по стопи од два одсто. За њега 4.000 евра не представља исти проблем као за некога ко живи у 50 квадрата и треба да плати 400 евра – сматра градоначелник, додајући да се залаже за то да се за највредније некретнине плати највећи порез.

Да би ове године порез био колико-толико прихватљив, промењене су границе екстразоне и задржана је стара процена цене квадрата која је знатно мања него тржишна.

– Процењене вредности Пореске управе од 1.200 евра за Нови Београд или 1.400 за Савски венац, Врачар и Стари град далеко су испод тржишних цена. Тиме смо такође утицали да порез буде мањи, јер поштујемо и чињеницу да на Врачару или на Старом граду има и доста старих зграда, али и пуно старијих суграђана са ограниченим приходима – објашњава Ђилас.

На питање да ли је неко прошле године платио порез по стопи од три процента, колико је износила горња граница, он наводи пример једне престоничке кафетерије која послује у строгом центру, у екстразони, чији је власник платио порез од 50.000 евра.


Slika


Ђерђ Пап, стручњак за порезе и бивши директор Пореске управе, пак, сматра да уопште није праведно наплаћивати порез на имовину. Он то илуструје следећим примером:

– Ако би остала максималана пореска стопа два одсто, онда то значи да ће вам држава за 50 година одузети целу вредност ваше имовине – објашњава.

Зато сматра да порези на имовину морају бити ниски. У принципу, каже, прогресивност (која је новим законом уведена, јер се стопе крећу од 0,4 до два одсто) јесте правична.

– Али, да ли је правично да неко ко има вредан стан мора да прода имовину, јер нема новца да плати порез. То је проблем прогресивних пореских стопа, јер оне у једном тренутку могу да буду толико велике да воде ка отуђењу имовине – каже он.

Саша Ранђеловић, један од аутора предлога свеобухватне пореске реформе, каже да би закон евентуално могао да се унапреди тако што би се проширила основица за опорезивање, а смањиле пореске стопе.

– Проширење основице би се могло остварити повећањем обухвата имовине, као и смањењем олакшица о основу амортизације. У старом закону пореска основица је била умањивана по основу амортизације за чак 70 одсто, док је након измена закона тај одбитак смањен на 40 процената. Међутим, поставља се питање оправданости постојања овог одбитка, јер је у пракси разлика у погледу тржишне цене новоизграђених и старих објеката мања и од ових 40 одсто. Осим тога, полазна основа за обрачун амортизације јесте тржишна цена некретнине, која зависи и од њене старости, тако да се поставља питање да ли је оправдано још једном умањивати пореску основицу по основу њене старости.

Уколико би се на ове начине пореска основица проширила, то би омогућило да пореске стопе буду ниже, што би било добро из аспекта правичности, јер би грађани који имају имовину исте вредности плаћала сличан износ пореза – сматра Ранђеловић.

На питање шта са онима чија је имовинска карта вредна, а џепови празни, према оцени нашег саговорника, одговор зависи од перспективе из које се економски статус појединца посматра.

– По једном критеријуму је неко ко има пензију од 15.000, а живи у стану од 300.000 евра богат, а по другом сиромашан – наводи Ранђеловић.

Као један од аутора закона каже да је њихова идеја била да се увођењем јединствене пореске стопе успостави принцип правичности.

Међутим, амандманима је закон у Скупштини измењен. Тадашња министарка Диана Драгутиновић у интервјуу „Политици” није крила да је била погођена оваквим потезом.

– Најтежи ударац, када је пореска реформа у питању, доживела сам у парламенту. Сви смо за правичност, ефикасност и једноставност пореског система, али када треба прећи на дела, ми не бисмо ништа да мењамо. И, као што је написала ауторка дела „Прохујало са вихором”, никад није време за порезе, родитељство и смрт. Свесна сам да је пореске реформе тешко спровести, али сам у мало шта тако убеђена као у добре ефекте те реформе. То би било одлично за нашу привреду, имајући у виду садашњи тренутак, стратешку предност да си међу првима спровео такву реформу и фундаменталне карактеристике наше привреде: отворену, са великом спољном неравнотежом и ригидним тржиштем радне снаге. Зато ми је жао – била је разочарана Драгутиновићева.

Како је тада рекла, најправичнији је онај систем који подразумева да они који исто зарађују плаћају исто, а да они који су богатији плаћају више. Али, сви морају да плате, додала је, јер плаћање пореза није одузимање, већ грађанска обавеза.

Интересантно је како је питање пореза уопште дошло на дневни ред зграде у Немањиној 11. Када је кренула финансијска криза, још крајем 2008. године идеја тада још новопечене владе била је да најбогатији поднесу највећи терет кризе. Помпезно најављена реформа гурнута је под тепих оног тренутка кад се испоставило да подразумева и повећање ПДВ-а, али и смањење пореза на плате. Једном реченицом Млађана Динкића, да се такве реформе не спроводе у кризи, студија од око 100 страна „Поглед унапред” остављена је по страни. Поново је постала актуелна крајем прошле године, и то из истог разлога као и на почетку кризе. Због богаташа.

М. Авакумовић

А. Николић

---------------------------------------

Пореске стопе

Пореска стопа од 0, 4 одсто, која се примењује у 2011. години, примењивана је и у ранијем периоду, с тим што је ове године умањена прогресија, објашњавају порезници. Наиме, у ранијем периоду прогресивна стопа је ишла до три одсто и у прогресију су улазиле пореске основице веће од шест милиона динара. А од ове године она иде до два одсто, с тим што у прогресију улазе основице веће од 10 милиона динара. Померањем ове основице, како истичу, дошло је до тога да већи број обвезника буде опорезован по најнижој стопи за утврђивање обавезе.

објављено: 22.04.2011.

Извор:Политика

Povratak na Економија


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron