Америка окреће леђа "Олуји"

Друштво, Спорт

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Apr 25, 2011 12:50 pm
понедељак, 25. апр 2011, 09:30 -> 12:44
Америка окреће леђа "Олуји"

Сједињене Америчке Државе нису дале зелено светло Хрватској за "Олују", рекао бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт и додао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити. Са идејом о хомогеној Хрватској, Туђман је био особа из 19. века, оценио Галбрајт.

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је за ХРТ да Америка није дала Хрватској зелено светло за "Олују". Он је истакао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити.


Slika

Погледај видео прилог ОВДЕ

"Хашки суд није судио за 'Олују', већ да ли су Фрањо Туђман и генерали направили заверу да уклоне Србе из Крајине", рекао је бивши амерички амбасадор у Загребу и додао да је суд установио да јесу и да је то удружени злочиначки подухват.

За Галбрајта је, како је рекао, Туђман био особа из 19. века са својом идејом о хомогеној Хрватској и одобравањем идеје о подели БиХ коју је ретко ко, па чак из самог ХДЗ-а, подржавао.

Истовремено, Хрватско државно тужилаштво саопштило је да су за време "Олује" почињена 24 најтежа ратна злочина убиства с укупно 156 жртава и 47 такозваних обичних убистава, објавила је синоћ Хрватска телевизија.

Тужилаштво је навело да се још воде истраге у којима су процесуирани припадници хрватских оружаних снага, не наводећи резултате истраге.

Од укупно 24 ратна злочина са 156 жртава, још трају истраге, за које су процесуирани 10 припадника хрватских оружаних снага, наводи Хрватско тужилаштво које није дало резултате процесуирања.


Slika


Што се тиче 47, такозваних обичних убистава, за убиство 21 жртве процесуирано је 33 особе, док за остале починиоци нису откривени, истичу у Тужилаштву, не дајући податке шта је било с процесуиранима у тим поступцима.

Ти подаци Тужилаштва разликују се од 677 убијених и несталих српских цивила коју је дао Хрватски хелсиншки одбор, а Тужилаштво то објашњава чињеницом да нису раздвојене жртве рата и ратних злочина и убистава.

У УН сектору Југ, који је обухватао северну Далмацију и Лику, Хрватски хелсиншки одбор је евидентирао 410, а на подручју Север, које је обухватало Кордун и Банију, 267 убијених и несталих цивила. Тужилаштво је позвало да се утврде околности страдања сваког од погинулих.

Нове оптужнице против генерала?


Хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу могла би утрти пут за нова кривична гоњења, овај пут од стране Тужилаштва Босне и Херцеговине.


Slika


Тужилаштво би, према писању сплитске Слободне Далмације, могло подићи оптужницу против високих официра Хрватске војске и Хрватског већа одбране који су 1995. учествовали у операцијама "Маестрал" и "Јужни потез" у западној Босни.

На попису осумњичених, осим генерала Готовине, налазе се и Рахим Адеми и још више од 10 официра. Према неслужбеним информацијама, оптужнице би требало да буду објављене ових дана.

Портпаролка Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић изјавила је да се на основу пријава Тужилаштва Републике Српске спроводи истрага над бившим високопозиционираним официрима Хрватске војске због злочина који су се десили за време операције "Маестрал".

Дански војници из УН, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад је већи број људи у маскирним униформама, пред њиховим очима, 1995. убио девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, известила је данска телевизија БТ, а преноси хрватски Интернет портал Индекс.

Војници су, како се наводи, видели да су починиоци поређали девет психички и физички хендикепираних људи једног до другог, и потом их поубијали.
Poslednji put menjao pcela dana Pon Apr 25, 2011 12:51 pm, izmenjena samo jedanput

Povratak na Новости


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron