Усвојена резолуција о Косову


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Sep 10, 2010 12:11 pm
Усвојена резолуција о Косову

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о Косову, коју је поднела Србија уз подршку Европске уније. Резолуција усвојена једногласно, односно акламацијом. Заседање каснило, због проблема у вези са присуством косовских званичника.

Резолуција коју је Србија поднела Генералној скупштини УН-а у Њујорку усвојена је акламацијом.


Slika


У обраћању Генералној скупштини министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да Србија неће признати независност Косова и позвао скупштину УН да акламацијом усвоји резолуцију коју је Србија поднела заједно са Европском унијом.

"Србија сматра да резолуција заслужује пуну подршку дома и да би требало да буде усвојена акламацијом", рекао је Јеремић у обраћању Генералној скупштини УН.

Јеремић је рекао да Србија предлаже резолуцију заједно са 27 чланица Европске уније, од којих неке нису признале независност Косова, а неке су то учиниле.

Јеремић је истакао да је предложена резолуција фундаментално статусно неутралан документ.

Пленарна седница почела је са двочасовним закашњењем, због недоумица које је изазвало присуство представника Косова, па је Јеремић затражио од председавајућег Генералне скупштине објашњење, с обзиром на то да Косово није суверена и независна држава.

"Видимо представнике Косова. Они нису суверена независна држава и молим Вас објасните нам њихово присуство", рекао је Јеремић, показујући на председника Косова Фатмира Сејдијуа, премијера Хашима Тачија и министра спољних послова Скендера Хисенија.

Српски став подржали су Руси, али је њихов протест био узалудан, јер је председавајући био немоћан да интервенише. Косовска делегација смештена је на трећем нивоу, резервисаном за госте.

"Они су гости Француске, Немачке, Велике Британије, Италије и САД", одговорио је председавајући Али Абдусалам Треки.

Резолуција резултат компромиса

Резолуција је резултат договора Србије, 22 државе које су признале независност Косова и пет које то нису учиниле.

Компромис је постигнут, како би сва питања била решавана у партнерском односу са Европом, рекао је председник Борис Тадић и истакао да резолуција, ни на који начин, не садржи признање независности Косова.

Према његовим речима, процес усаглашавања резолуције са ЕУ почео је још 26. јула, када је била седница Скупштине Србије, на којој је и обећао разговор са Европском унијом и другим важним факторима у међународној заједници.

Измењена резолуција се, као и претходна, позива на принципе и циљеве УН. Прима се к знању садржај саветодавног мишљења Међународног суда правде, из јула ове године.

У новој резолуцији нема, за неке европске партнере спорне реченице, да једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за решавање територијалних питања.

Изостављена је и формулација да се дијалогом реше сва отворена питања. Уместо тога, измењена резолуција поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога Београда и Приштине.

Наводи се да би процес дијалога, сам по себи, био фактор мира, безбедности и стабилности у региону и да би дијалог имао циљ да унапреди сарадњу, оствари напредак на путу ка Европској унији и побољша животе људи.

После расправе у Генералној скупштини, питањем Косова ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН, у складу са Резолуцијом 1244.

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

Јеремић је рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

"Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајних држава - Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију - јасно је дискутовала у корист Србије", рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

"Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности", истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН. Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације.

Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава - САД, Немачка, Британија, Италија и Француска - позвало представнике косовских Албанаца као госте.

Чланице УН поздравиле усвајање резолуције

Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи.


Slika


Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености.

Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је америчка амбасадорка и додала да ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир.

САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је америчка амбасадорка.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.


Slika


Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе. Кина подржава узајамно прихватљиво решење.

Кина, како је додао, "узима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења."

Поновио је подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. "Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно пирхватљиво решење," истакао је кинески представник.

Дијалогом до решења


Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону.

"Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење," рекао је представник Турске напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Бразил је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Изразио је поштовање за "напоре ЕУ да Србија заузме разуман став."

Иран сматра да усвојена резолуција представља позив свим странама да реше своје сукобе дијалогом. "Наглашавамо да сви спорови морају да се реше мирно, у складу са међународним правом и уз поштовање Повеље УН и заштите интегритета држава чланица УН", рекао је ирански амбасадор.

Венецуела сматра да је једнострано проглашење независности Косова кршење Резолуције 1244, али подржава напоре да се две стране охрабре да наставе дијалог.

У случју Косова, морамо да будемо свесни постојања Резолуције 1244 и њене суштине, а то је поштовање територијалног интегритета Србије, сматра представник Аргентине.

Представник Перуа је рекао да је важно нагласити "конструктивни дух и зрелост" Косова и партнера у ЕУ, то су се договорили о тексту резолуције коју је усвојила Генерална скуптина УН.

Азербејџан сматра да једностране акције нису начин за решавање територијалних питања, јер је заштита територијалног интегритета основни принцип УН, рекао је представник ове земље.

Представник Фиџија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.


РТС - погледај видео
Poslednji put menjao pcela dana Pet Sep 10, 2010 12:38 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Sep 10, 2010 12:36 pm
Генерална скупштина УН једногласно усвојила Резолуцију Србије о Косову

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

Slika


ЊУЈОРК - Генерална скупштина УН једногласно је усвојила Резолуцију Србије о Косову на седници која је почела са више од два сата закашњења.

Нацрт резолуције усаглашен са Европском унијом представио је Министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Текст резолуције, коју је Србија после вишедневних дипломатских контаката усагласила са ЕУ, позива на дијалог о косовском питању, а Србија ни на који начин не признаје независност своје јужне покрајине.

Овим је окончан процес који је почео пред Међународним судом правде. То, међутим, не значи да се о том питању више неће разговарати у светској организацији.

Тим питањем ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН у складу са резолуцијом 1244.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио је на почетку седнице Генералне скупштине УН од председавајућег Али Абдусалам Трекија да објасни присуство делегације привремених власти у Приштини с обзиром на то да Косово није суверена земља и чланица Уједињених нација.

Треки је објаснио да се представници косовских Албанаца - министар спољних послова Скендер Хисени, председник владе Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу, који су седели у делу предвиђеном за представнике невладиних организација - у сали налазе као гости Француске, Немачке, Велике Британије и САД, после чега је дао реч шефу дипломатије Србије.

Представљајући документ, министар спољних послова Србије Вук Јеремић је изразио спремност српске стране на дијалог, али и поручио да Београд не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Он је објаснио да је резолуција, поднета након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, статусно неутралан документ, и да се њим поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога између две стране.

Јеремић је изразио очекивање да ће усвајањем резолуције бити створени услови за дијалог Срба и Албанаца.

„Немојте сумњати да ће Србија и даље остати одлучна. Нећемо се уморити зато што не смемо да не успемо. Преостаје много изазова пред нама, али су и наше снаге такве, јер гледамо у будућност са убеђењем у праведност наше ствари”, поручио је Јеремић.

Свој став о косовском проблему су, након усвајања резолуције, изнели представници више земаља чланица ЕУ, који су поздравили усвајање резолуције и поновили став својих влада о једнострано проглашеној независности Косова.

Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.

Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе.

„Кина подржава узајамно прихватљиво решење,” напоменуо је он.

Кина, како је додао, „прима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења.”

Он је поновио подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. „Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно прихватљиво решење,” истакао је он.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи.

Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености. Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је она, а ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир.

САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је амбасадорка САД.

Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону.

„Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење,„ рекао је он напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Представник Бразила је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Он је додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Он је изразио поштовање за „напоре ЕУ да Србија заузме разуман став.”

На крају, представник Фиђија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.

---------------------------------------------------------------------------------

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

ЊУЈОРК - Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

Јеремић је синоћ рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

„Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајнијих држава - Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију јасно је дискутовала у корист Србије”, рекао је Јеремић.

Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

„Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности”, истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН.

Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације.

Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава - САД, Немачка, Британија, Италија и Француске - позвало представнике косовских Албанаца као госте.

-----------------------------------------

У расправи и против једнострано проглашене независности


ЊУЈОРК - У расправи која је претходила усвајању Резолуције Србије о Косову три државе су се успротивиле једностраном проглашењу независности од матичних земаља и подржале наставак дијалога.

Представник Азербејџана у ГС УН рекао је да његова земља има принципијелан став да једностране акције не могу да буду прихватљив начин за решавање територијалних питања, поштујући принцип заштите територијалног интегритета сваке државе и не дозвољавајући отцепљење.

Азербејџан подржава напоре да се настави дијалог између страна у циљу постизања безбедности у региону, додао је представник Азербејџана и подсетио да међународно право не дозвољава отцепљење држава нити допушта да се створе основе за признавање легитимности отцепљења.

Једини начин да се пронађе решење сукоба је приступ заснован на пуном поштовању духа међународног права, закључио је он.

Представник Венецуеле је изјавио да влада те земље сматра да је једнострано проглашена независност привремених власти Косова кршење Резолуције 1244, јер не узима у обзир поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Она је и у нескладу са претходним резолуцијама 1160, 1199 и 1203 из 1988 године и резолуција 1239 из 1999., рекао је представник Венецуеле.

Влада Венецуеле верује да је право на сецесију у контексту права народа на самосталност може да се примени само на колонизоване територије и подржава било које решење у складу са очувањем међународног права, закључио је он.

Представник Аргентине подржао је предложену резолуцију рекавши да у случају Косова постоји резолуција 1244 Савета безбедности која јасно успоставља правне и политичке параметре, али да је важно и и мишљење Међународног суда правде.

-------------------------------------------------

Позиција Грчке у погледу Косова остаје стабилна


АТИНА - Грчка је саопштила да је њена позиција у погледу Косова добро позната и да остаје стабилна, јавили су грчки медији.

„Ми ћемо наставити да улажемо напоре, заједно са нашим партнерима у Европској унији, у циљу европских интеграција региона”, изјавио је јуче портпарол грчког министарства спољних послова Григорис Делавекурас на конференцији за новинаре.

Он је раније казао да нацрт резолуције, који су усагласиле Србија и ЕУ, представља значајан развој догађаја који потврђује став и напоре које је уложила Грчка у проналажење решења за Косово које би се темељило на консензусу.

„Поново је потврђен и европски пут Србије, што је кључни елемент за решење за Косово, Србију и цео регион”, поручио је Делавекурас.

Танјуг
објављено: 10/09/2010


http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Generalna-skupstina-UN-jednoglasno-usvojila-Rezoluciju-Srbije-o-Kosovu.sr.html

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Sep 10, 2010 12:55 pm
Tekst rezolucije Srbije i EU o Kosovu
Tanjug | 10. 09. 2010. - 08:35h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, jednoglasno, konsenzusom, rezolucije o Kosovu koju je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom, a tekst glasi:

"Generalna skupština ,a) Svesna ciljeva i principa Ujedinjenih Nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih Nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Medjunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem:
''Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?;

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano progladjenje nezavisnosti u skladu sa medjunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahev Generalne Skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske Unije da olakša proces dijaloga između strana.
Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.
Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj Uniji i poboljša živote ljudi".


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/206558/Tekst-rezolucije-Srbije-i-EU-o-Kosovu
Poslednji put menjao pcela dana Pet Sep 10, 2010 12:56 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Sep 11, 2010 12:04 pm
Резолуција ни о чему
Петар Искендеров

Slika

10.09.2010, 17:24
Photo: EPA


Генерална скупштина УН одобрила је заједничку резолуцију Србије и ЕУ о Косову. Мишљење нашег аналитичара Петра Искендерова.

Јучерашње изношење резолуције о Косову на утврђивање Генералне скупштине УН из почетка је било осуђено на усвајање: јер њен текст је био испеглан до те мере да је задовољио и власти у Србији, и главне актере косовске независности у виду САД и ЕУ. То је омогућило да се постигне одобрење документа - али са друге стране у великој мери је девалвирало његову међународно-правну тежину. Јер првобитни нацрт резолуције који је припремила Србија дозвољавао је да се бар спроведе мониторинг у зидовима Генералне скуштине УН у погледу односа снага између присталица и противника независности Косова. Документ је садржао за САД и ЕУ неприхватљиве ставове о „недопустивости" независности Косова и неопходности нових преговора о свим преосталим отвореним питањима, што значи о статусу покрајине. Сличне констатације су давале могућност УН да изразе макар и необавезујућу за испуњење (таква је природа резолуциај Генералне скупштине УН), али бар јасну позицију.

Ипак притисак Запада, подржан такође од стране Организације Исламска конферецнија на Србију, са захтевом или да опозове нацрт резолуције, или да изузме из њега формулације незгодне албанским властима, учинио је своје. Резолуција је добила компромисни карактер, али истовремено такав да никога ни на шта не обавезује. Из ње је нестала формулација о недопустивости косовске независности. Документ само још једном подвлачи да Србија никада и ни на који начин неће признати независност своје јужне покрајине, а истовремено говори о важности апстрактног мировног дијалога.

Ипак главни проблем се састоји не у терминологији актуалног документа, већ у његовом значају за даљи развој ситауције на Балкану и перспективама односа Београда и Брисела. У ономе што се тиче регионалног аспекта, очигледно је да неодређеност око међународно-правног статуса Косова која траје преставља додатни фактор дестабилизације, у првом реду за Босни у Херцеговину. Премијер босанске Републике Српске Милорад Додик већ је назвао оквирне рокове самоопредељења босанских Срба по косовском обрасцу у наредне четири године. Много ће зависити од резултата општих избора заказаних у Босни и Херцеговини за 3. октобар. У том случају, ако Савез независних социјал-демократа Милорада Додика потврди своје водеће позиције у Републици Српској, вероватност понављања косовског сценарија у том региону Балкана битно расте. Тим пре што и други српски парламентарци у Босни и Херцеговини заузимају сличне позиције. Лидер Демократског народног савеза Марко Павић позива да се користе и одлуке Међународног суда УН у знак подршке независности Косова: Закључак Суда показује којим путем треба ићи.

Вишезначни компроиси које је постигао председник Тадић са руководством ЕУ могу лако да доведу до заоштравања политичке ситуације у самој Србији - где опозиција критички прати сваки корак власти у косовском питању, сумњичећи их за тајне намере да пристану на независност покрајине.

Што се тиче нади Београда у скорију интеграцију у ЕУ - теко да су оне постале веће после актуалне одлуке Генералне скуштине ЕУ. Брисел има у резерви још многе полуге пристиска на Србију - од изручења генерала Ратка Младића до регионализације земље и ревидирања њеног споразума са Русијом. Тако да тешко да ће процес дипломатског увртања руку српском руководству бити обустављен.

Извор: Глас Русије

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Sep 11, 2010 12:08 pm
Јелена Гускова: САД и Албанци задовољни


Slika

10.09.2010, 21:05
Photo: EPA

Заседање Генералне скупштине о резолуцији коју је предложила Србија и ЕУ, било је бурно. Одмах је било јасно да су САД и Албанци врло задовољни. Они су прихватили догађај као завршетак разговора о независности Косова, као неповратни акт, који дозвољава позивање на једногласно мишљење свих чланова УН. Зато су се на заседању појавили председник, премијер и министар инострних послова Косова Фатимир Сејдиу, Хашим Тачи и Скендер Хисени. Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић негодовао је и поставио питање по ком основу се представници непризнате територије налазе у сали Генералне скупштине? Док су тражили потребан одговор, заседање је одлагано. Коначно су Србима објаснили да је делегација из Приштине стигла на позив Француске, Велике Британије, Немачке, Италије и САД.

По протоколу, Вук Јеремић је изнео садржај предложене резолуције, подвукавши да се она не тиче питања статуса Косова и изрекавши оно што је из резолуције „испало" - Србија никада неће признати независност Косова, и она има снаге да се за то бори.

За резолуцију нису гласали, већ су је једноставно одобрили. Али већ после тога покренута је оштра дискусија. Представници земаља које су већ признале Косово, приликом иступања говорили су о својој подршци независности покрајине, о заједничком кретању Србије и других балканских земаља ка ЕУ, о будућем дијалогу две самосталне државе, о миру у региону, о важности овог корака, који је предузела Србија, изменивши текст своје резолуције.

Да посетимо да у новој варијанти резолуције Србија већ с поштовањем прима одлуку Међународног суда (раније је она просто примана на знање) и тежи наставку дијалога између Косова и Србије. Није ушла у нови текст ни теза Србије о непризнавању једностраног отцепљења Косова.

У иступању представника САД, Турске, Албаније и других чуло се уверење да разговора о Косову више неће бити, да ће сада све земље признати независност ове покрајине, да ће Србији захвалити на њеној флексибилности и посебан допринос миру на Балкану.

Русија и Кина као чланице СБ иступиле су са позиције непромењивости резолуције 1244, која не дозвољава разговор о независности Косова.

По свему судећи, уступци Србије омогућили су САД да сигурније говоре о независности Косова, надајући се на увећање броја земаља које су признале ту чињеницу. И највероватније дебате ће се наставити у СБ. Овде је врло важан став Русије и Кине. И ситауција ће бити непромењена док руководство Србије опет не крене на уступке. У том случају Москва ће бити приморана да се сагласи са Београдом, јер то је њихово право да дају или не дају део своје територије.

Извор: Глас Русије

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Sep 13, 2010 12:49 pm
Рокфелери: Косово је независно

Председник “Фондације браће Рокфелер” Стивен Хајнц је оценио да ће Србија и Космет постати чланице ЕУ али као одвојене државе, иако ће за то бити потребно доста времена.


Slika


Он је истакао да би то био нов почетак за обе земље и један од фактора поновне сарадње и додао да је питање статуса Космета “решена ствар” и да је време да се представници власти окрену продуктивности.

“Сви желе да Србија, али и цео регион, постану чланови ЕУ што пре, односно колико им то стандарди буду дозвољавали. То је недовршен посао за Европу и сви компетентни чиниоци морају помоћи у томе да се ова прича заврши… Иако тако тренутно не изгледа, оптимистичан сам да Београд и Вашингтон могу имати заједничке интересе у будућности”, рекао је Хајнц за лист “Данас”.

Биографија Стивена Хајнца


Стивен Б. Хајнц је председник Фондације Браћа Рокфелер од 2001. године, организације која се бави темама демократске праксе, одрживог развоја и миром и безбедношћу. Пре него што се придружио овој Фондацији, био је оснивач и председник организације Демос. Био је и вишегодишњи потпредседник Ист-Вест института у коме се бавио питањима економских реформи, развоја цивилног друштва и међународне безбедности. Био је политички аналитичар и званичник државе Конектикат. Фондација Браће Рокфелер у Србији сарађује са Министарством заштите животне средине и просторног планирања.

Хајнц сматра да одлука Генералне скупштине УН о резолуцији о Космету неће бити коначна тачка у решавању односа Србије и Космета него “само корак на путу ка томе како две земље да живе једна поред друге, како да се организује снабдевање водом, струјом, као и другим стварима, које утичу на животе грађана и Србије и Космета”.

Он не очекује да ће Србија брзо ући у ЕУ и НАТО, али да то морају бити дугорочни циљеви и додаје да је на том путу потребно да Србија тражи помоћ од Брисела, Вашингтона, приватног сестора, невладиних организација.

О тренутним односима између Србије и БиХ, Хајнц каже да је изузетно важно успоставити што бољу регионалну сарадњу између две земље.

“Након распада Чехословачке, и Чешка и Словачка су знале да ако желе да буду у европској заједници, морају да раде заједно на неким питањима и докажу ЕУ да су способне за то. И успеле су у томе. То треба да буде модел за цео регион”, додао је он.

“Фондација браћа Рокфелер” се бави темама демократске праксе, одрживог развоја и миром и безбедношћу.

Извор:http://www.vesti-online.com/
Овај текст преузет је са сајта www.dverisrpske.com

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Sep 13, 2010 12:54 pm
Москва разочарана потезом Београда у УН

Москва и Пекинг били су затечени одустајањем Србије од резолуције и са великим ишчекивањем ће пратити даље потезе Београда, рекао је професор ФПН и бивши амбасадор у Паризу Предраг Симић, одговарајући на питање на који начин ће се одустајање Србије од текста првобитне верзије резолуције, коју су подржале Русија и Кина, одразити на односе Србије са те две земље.


Slika


-Амбасадор Русије Александар Конузин рекао је пре одржавања Генералне скупштине да је руска мисија у УН добила инструкције како да се понаша, што значи да српски потез није био у складу са оним што су они очекивали, а чули смо и изјаву кинеског амбасадора који је у суштини рекао исто то. У расправи пред Генералном скупштином УН видели смо да је Русија прихватила резолуцију, јер нису могли да буду већи Срби од Срба, како обично воле да кажу руске дипломате, али је саопштила шта мисли о томе - каже Симић.

Он каже да за Београд у овом тренутку главно није било питање међународног права, већ економске кризе у којој се земља налази, а за коју власти Србије чврсто верују да се не може решити без помоћи иностранства.

-Мислим да је то била главна ставка, јер је очигледно да није реч о економској кризи која полако пролази, него о кризи која озбиљно угрожава стабилност државе, и да је то био пресудан разлог да се иде на ову врсту компромиса у уверењу да би конфронтација са тим земљама у врло незгодном тренутку оставила Србију без могуће стране помоћи - каже Симић.

Он каже да се не може рећи да је Србија трајно окренула леђа Москви.

-У овом тренутку бар 50 одсто политичке сцене, почев од најјаче опозиционе партије, окренуто је ка Москви. Има много људи који верују и који су веровали да једино окренутост ка Москви може помоћи да се изађе из целе ове ситуације и да без много активније улоге Русије на Балкану тешко да ће се доћи до равнотеже која би одговарала Србији.

Ђорђе Вукадиновић, уредник „Нове српске политичке мисли”, каже да ће резолуција мање утицати на статус Косова, колико ће утицати на српско-руске односе, без обзира на то што ће се званичници и једне и друге стране трудити да их представе у што бољем светлу. а

Обострано незадовољство

-Латентно разочарање и незадовољство су обострани. Српске власти, практично од Милошевића, мисле да Русија није учинила довољно за њих, док Руси мисле да Србија није била довољно искрена, јер увек прво гледа на Запад, па тек онда евентуално према Русији. И у једном и у другом мишљењу има доста истине. То неће покварити односе, али ће изазвати неповерење, које је донекле постојало. Све ово што се догодило са резолуцијом даће алиби Русији да буде уздржанија и да не буде експонирана у подршци Србији по питању Косова, док ће српским властима дати оправдање за сарадњу са Западом, јер их Русија недовољно помаже - каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

-Москва није одушевљена преокретом који је настао око резолуције, иако то јавно неће рећи. Посебно зато што се фактичко одустајање Србије од сопствене резолуције и нека врста капитулације пред САД и другим западним земљама десило непосредно пред гласање у УН. Русији није шкодило избегавање конфронтације са Западом у УН, али јој се није допало то што се показало ко може, када му је стало, да изврши одлучујући утицај на Београд. И колико год је западним земљама сметао садржај српске резолуције, толико им је било стало да демонстрирају моћ не Србији, већ Русији, да јој покажу да не може да рачуна на Србију као свог балканског савезника, јер они још држе већинске акције када је реч о српској политици - каже Вукадиновић.

Он додаје да ће та демонстрација продубити неповерење између Београда и Москве, али да ни једна ни друга страна неће погоршавати стање.

-Мислим да је ово потенцијално ударац српско-руским односима и демонстрација моћи САД не само Србији, већ и Русији када су Балкан и Русија у питању, по принципу „можемо да притиснемо увек да добијемо оно што желимо”. А, с друге стране, та демонстрација моћи ће још више неповерења произвести између Београда и Москве, иако сам сигуран да ни једна ни друга страна неће погоршавати то стање - објашњава он.

Иѕвор:http://www.pressonline.rs/sr.html
Овај текст преузет је са сајта www.dverisrpske.com
Poslednji put menjao pcela dana Pon Sep 13, 2010 12:54 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Sep 18, 2010 2:50 pm
Не баш Срби
Тимур Блохин

Slika

17.09.2010, 21:07
Photo: EPA

У оквиру Генералне скупштине десило се отприлике исто што и на већини скупова: наградити, унапредити, упозорити - монотоно чита известилац предлоге и директиве. Публика која се досађује клима са одобравањем - да, да, да. Кад ће већ једном пауза да нам дају киселу воду и сендвиче.

Ништа чудно: јер у Њујорку је разматрана сасвим незанимљива резолуција о Косову.

Између осталог, Србија је држава чији суверенитет и тероторијални интегритет нико, осим 70 земаља, не доводи у сумњу и она има право да поступа онако како је решило руководство, изабрано демократским путем. Сада српски председник Борис Тадић са косовским „лидером" Фатмиром Сејдиуом, човеком који је после 9. септембра постао мал те не једнак по положају, уместо најважнијег питања о статусу Косова, разматрати „техничке" проблеме, попут реда вожње аутобуса у покрајини.

Тежња власти у Београду да осигурају боље услове за косовске Србе, своје грађане, јасна је, али одлучивши се приликом рада на тексту резолуције на уступке ЕУ, Београд је поступио попут не баш квалификованог зубара, који уместо да пломбира проблематичне зубе, шаље пацијента хирургу на вађење. У принципу и бол од вађења пролази.

Мада не увек. О чему сведочи иницијатива Скупштине заједница спрских општина Косова и Метохије да започну процедуру уклањања председника са власти. Како је истакао у интервјуу за Глас Русије један од аутора ове идеје, лидер скупштине спрских општина Милан Ивановић, Србија нема јединствену политику у погледу Косова, а косовске Србе уопште не укључују у дискусије о будућности покрајине.

У међувремену положај Срба на Косову се погоршава - сведочи Милан Ивановић. Умањују се инвестиције од стране Београда, падају плате, државни органи матичне Србије престају да учествују у животу покрајине.

По речима Ивановића, што се тиче спољне политике, општа тенденција је следећа: после Генералне скупштине УН Косово прелази под контролу аутора сценарија косовске независности, тачније од УН, где су принципијалне и чврсте позиције Русије, Кине и низа других угледних земаља на ЕУ и САД. О резолуцији усвојеној у Њујорку један од лидера косовских Срба изјаснио се овако:

Ово јесте и политички, и дипломатски пораз Београда. Да ли ће овај режим после овога одустати од става, за који је лобирано у свету, у низу земаља, за који је преко виших политичких представника, председника Тадића лобирано за тај целобитан текст резолуције, за који смо добили подршку од низа земаља? А да се то сада мења без обавештавања тих земаља. То заиста значи игнорисање наших пријатеља и њиховог мишљења. Оваква промена ставова преко ноћи значи одступање од доследности и принципијелности у спољној политици. Тако да смо ми тиме једноставно оставили један неозбиљан утисак. Ако Србима, ако нашем режиму није стало до даље борбе за очување територијалног интегритета, а свакако да онда друге земље не могу бити, као што је Путин једном приликом рекао, не можемо бити већи Срби од самих Срба. Али чини ми се да је та руска политика много „српскија" од политике нашег режима.

Каква судбина очекује иницијативу косовских Срба - и неће ли се она уплести у мочвари бирократије? И да ли је стварно истина да Србија никада неће признати независност Косова? Изгледа треба питати за то Кетрин Ештон. Истина, постоје опаске да од тако дрског, тачније врло директног питања, максимум који би могао да се добије од секретара за штампу племените европске чиновнице било би кочење система или, говорећи терминима компјутерских стручњака, Плави екран смрти.

А после тога једини излаз је поновна инсталација система.


Извор: Глас Русије
http://serbian.ruvr.ru/2010/09/17/20972523.html

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron