Снажан земљотрес у Краљево


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Nov 13, 2010 1:17 pm
У Фонд дијаспоре уплаћено 10 милиона динара за Краљево


Грађани Србије који не живе у земљи уплатили су десет милиона динара у Фонд дијаспоре за помоћ грађанима Краљева, рекао је ресорни министар Срђан Срећковић.

У саопштењу Министарства дијаспоре наводи се да ће та донација бити искоришћена за санирање градске болнице, најоштећенијих школа и домова грађана.

„Управа града Краљева ће, у сарадњи са Министарством за дијаспору и другим надлежним органима, извршити расподелу ових средстава у складу са жељом Фонда као донатора и приоритетима на терену”, рекао је министар.

Срећковић је још једном позвао српске држављане из дијапсоре да помогне Краљеву.

„Ових дана, грађани Краљева бију главну битку с временом не би ли, пре најављених киша и снегова, заштитили рушевине после земљотреса , који је погодио овај град. Било би значајно да српски грађани у дијаспори, који су у могућности, притекну у помоћ Рашком округу, сад кад му је најпотребнија”, апеловао је министар.

Земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале са епицентром у околини Краљева догодио се 3. новембра и у њему су страдале две особе, а причињена је велика матерјална штета.


Бета

објављено: 13.11.2010

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Nov 13, 2010 1:20 pm
Влада обећала 500 монтажних кућа

Идеју збрињавања становништва на овај начин афирмисала „Политика” у броју од среде

Slika


Краљево – Краљевчани су синоћ охрабрени најпре чињеницом да већ други пут од земљотреса у њихов град долази премијер Мирко Цветковић, јер су то многи протумачили истинском бригом државе за њихове невоље. Премијер Цветковић је са министром Миланом Марковићем, координатором владе за помоћ Краљеву, прво обишао оштећене зграде гимназије, економске и медицинске школе, а потом и неколико стамбених зграда где су разговарали са грађанима.

Но, за Краљевчане је још веће охрабрење конкретна понуда Владе Србије коју је премијер Цветковић најавио на састанку Штаба за ванредне ситуације:

– Ми ћемо, највероватније, одмах понудити око пет стотина монтажних кућа, а реч је о савременим и комфорним објектима који се увелико у свету, а посебно у Америци, користе. Та понуда ће се односити на сваку породицу која је остала без куће, односно чији су домови у земљотресу толико оштећени да се не могу санирати. Пошто ситуацију држимо под контролом и имамо план да нико не сме зиму дочекати напољу, ми ћемо помоћи и онима који не желе овај тип куће, већ ће се одлучити да зидају нови објекат. Наравно, није реч о неким повољним кредитним линијама, већ о донацији Владе Србије. Такође, ребалансом буџета издвојићемо још сто милион динара за Краљево – нагласио је Цветковић.

Премијер је истакао предност помоћи у монтажним објектима, а то је да се не мора чекати наредна грађевинска сезона већ се може почети одмах са монтирањем, а то знатно скраћује период санације последица земљотреса у Краљеву. Подсетимо „Политика” је у броју од среде афирмисала идеју збрињавања становништва у монтажним кућама.

Премијер Цветковић је још рекао да нико неће остати сам, што значи да ће држава помоћи и у санирању кућа које нису за рушење. Такође, бригу о објектима од јавног значаја преузеће ресорна министарства.

На састанку штаба је речено да од 8.500 прегледаних објеката 1.420 није за употребу, а посебна комисија ће одлучити колико њих ће морати да се руши.

М. Дугалић
објављено: 12.11.2010.


Извор: РТС

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Dec 13, 2010 7:08 pm
Марковић: Убрзати темпо изградње монтажних кућа у Краљеву

КРАЉЕВО – Темпо којим се постављају монтажне куће у земљотресом погођеном Краљеву је добар, а разматрају се и начини да се изградња убрза, изјавио је министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Марковић је данас обишао локације у Краљеву на којима се постављају монтажне кућа за оне чији домови након земљотреса више нису безбедни за живот.

„У овом моменту се граде темељи за 35 кућа, а ми смо поставили амбициозни циљ - више од 100 темеља, па морамо да видимо да ли ће се тај циљ и остварити до краја године”, рекао је Марковић.

И градоначелник Краљева Љубиша Симовић очекује да ће до Нове године, без обзира на временске прилике, бити постављено више од 100 монтажних кућа.

„Једино што може да нас спречи је киша. За сада немамо проблема у овим пословима, осим што смо у почетку били нешто успоренији, јер док се уђе у темељ и одради тај део посла треба да прође неколико дана”, закључио је Симовић.

Министар Марковић је данас обишао и локације на којима се граде монтажне куће у Јарчујку и Опланићима породицама чије су куће тешко оштећене у земљотресу.

Бета
објављено: 13/12/2010 18:00
Prethodni

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron