Снажан земљотрес у Краљево


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 12:30 pm
среда, 03. нов 2010, 07:04 -> 10:01
Последице земљотреса у Краљеву

Снажан земљотрес потресао је, у 1.56, централну Србију. Јачина 5,4 степени Рихтерове скале. Епицентар - село Витановац, код Краљева. Има материјалне штете.

Slika

Полгедај видео OВДЕ
Poslednji put menjao pcela dana Sub Nov 13, 2010 12:36 am, izmenjena 2 puta

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 12:47 pm
Две жртве земљотреса у Краљеву

Најјачи земљотреси у Србији

Двоје мртвих и око стотину лакше повређених биланс је снажног земљотреса који је, у 1.56, погодио околину Краљева. Јачина 5,4 степена Рихтерове скале. Епицентар - село Витановац, код Краљева. Причињена велика материјална штета. Екипе РТС-a налазе се на терену.

Брачни пар, Наталија и Синиша Сташић, изгубили су живот у снажном земљотресу који је, у 1 час и 56 минута, погодио околину Краљева. Сташићи су страдали када се на њих срушио кров породичне куће у насељу Грдица. Ту вест потврдио је за РТС министар полиције Ивица Дачић.


Slika

Погледај видео ВИДЕО

У Хитној помоћи РТС-у је потврђено да је до сада регистровано око стотину повређених грађана. Реч је, углавном, о контузионим ранама, посекотинама и случајевима акутног стреса.

Оштећена је и зграда болнице, највише хируршки блок, али нема повређених пацијената.

Јединице Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације обилазе места која су највише погођена земљотресом.

Потрес који је трајао неколико секунди осетио се и у свим већим градовима Србије, а епицентар је био десет километара северно од Краљева, у селу Витановцу. Слабији потреси регистровани су све до јутарњих сати.

Према првим извештајима екипе РТС-а која се налази на терену, земљотресом је најтеже погођено Краљево, где је велики број кућа претрпео оштећења, односно попуцали су зидови, а у становима су падали делови намештаја. Доста грађана се налази на улицама, из страха од нових потреса. Највећа оштећења су у насељу Јарчујак.


Дачић у Краљеву

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић ноћас је посетио Краљево и у Скупштини града разговарао са градским руководством. Дачић је рекао да је с њим дошло и 40 припадника специјалне јединице Министарства унутрашњих послова за спасавање.

Министар је указао на неопходност да се утврди стање воде за пиће и проблеми електродистрибуције, јер више од половине Краљева нема струју. Са Дачићем је дошао и Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације.

Он је упозорио Краљевчане да буду прибрани и да деца данас не иду у школу.

Дачић и Марић посетили су Здравствени центар "Студеница" и Улицу Драгољуба Јовичића у насељу Грдица, где су у својој кући погинули супружници, а потом су кренули ка селима у околини Краљева.


Slika


У неким деловима тог града нема струје и воде. Без струје је и дописништво РТС-а, које се налази у центру града. У центру Краљева, на тротоарима има и поломљеног стакла и шута који је пао са фасада. Доста је оштећених кровова.

"Према нашим подацима, у 1.56, осетио се потрес у околини Краљева, јачине 5,4 степена Рихтерове скале, односно између 7 и 8 степени Меркалијеве скале, што у нашим условима представља јак земљотрес, због ког су могућа мања структурна оштећења на старим објектима", рекао је за Први програм Радио Београда заменик директора Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић.

"Последњи овакав земљотрес код нас забележен је 1998. године, у Мионици, а оно што после земљотреса такве јачине може да се очекује јесте серија мањих, слабијих потреса", рекао је Драгичевић.

Према подацима Aмеричког геолошког института, епицентар земљотреса налази се 35 километара југозападно од Крагујевца (код Краљева), на дубини од 27,3 километра.

Истовремено, Европски центар за посматрање земљотреса навео је да се епицентар земљотреса снаге 5,6 степени Рихтерове скале налази 38 километара југозападно од Крагујевца и два километра од Краљева.

Европски центар је, доцније, саопштио да су, између 2.11 и 2.45, забележена још четири потреса јачине око 2,2 степена.


Не очекују се нови потреси

Директорка Сеизмолошког завода Србије Славица Радовановић изјавила је за РТС да се, према досадашњим искуствима, не очекују нови јачи потреси у региону Краљева и да је ноћашњи потрес био најјачи удар.


Slika


Slika


Извор: РТС

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 1:01 pm
Снажан земљотрес погодио Србију, две особе погинуле

Ванредно стање у Краљеву. - У насељу Грдица погинуо брачни пар. - У неколико градова дошло до прекида електричне енергије и воде. - Јединице Жандармерије и Сектора МУП-а за ванредне ситуације на терену


Slika


КРАЉЕВО – У земљотресу јачине 5,4 степена по Рихтеровој скали, који је јутрос око два сата погодио ширу околину Краљева, погинуле су две особе, а надлежне службе процењују степен оштећења на стамбеним објектима и ниво материјалне штете.

Брачни пар Сташић страдао је у насељу Грдица када се услед земљотреса у спаваћој соби на њих обрушио кров и кровна плоча, а у здравствене установе јавило се неколико десетина лакше повређених.

Неколико сати после потреса у Краљево и околна места пристигли су припадници Жандармерије, специјалистички тимови Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, а на лицу места је био и министар Ивица Дачић.

Епицентар земљотреса магнитуде 7,5 степени по Меркалијевој скали забележен је десет километара северозападно од Краљева, а репортери са терена јављају да су на великом броју кућа видљива оштећења.

На улицама Краљева, према извештају Танјуговог дописника, има шута и стакла, поједине фасаде су напукле. У неким деловима града нема струје и воде, а у прекиду су и телефонске линије.

У земљотресу је причињена и велика материјална штета у Здравственом центру „Студеница” у Краљеву, па су поједини делови те здравствене установе, укључујући и породилиште, измештени на друге спратове.

Како је новинарима рекао директор Здравственог центра Драган Арсић сви који не морају да буду у болници данас ће бити отпуштени, јер у згради у више просторија цури вода или недостају делови плафона.

Окружни, општински и градски штабови цивилне заштите прогласили су ванредно стање на подручју града Краљева и формирали стручне комисије које ће обилазити терен ради процене стања.

Градоначелник Љубиша Симовић је новинарима рекао да стручне комисије чине правници и инжењери, али је он, ипак, позвао грађане да својим месним канцеларијама што пре пријаве оне објекте за које се процењују да у њима није могуће заноћити, како би им се благовремено обезбедио смештај.

У помоћ су притекли грађевински инжењери из Рашке и Врњачке бање како би се посао утврђивања оштећености објеката што пре обавио.

Симовић је рекао да струје нема на територији једне четвртине града, а водоснабдевање је углавном нормално осим у неким мањим квартовима и у појединим зградама.

У Витановцу, месту епицентра ноћашњег земљотреса, недалеко од Краљева, тренутно нема струје ни воде, на многим објектима, приватним кућама и школи, видљива су оштећења.

Председник Месне заједнице Витановац Драган Илић рекао је Танјугу да жртава, на срећу нема, да има неколико лакше повређених мештана, али да је причињена велика материјална штета.

То место има 850 домаћинстава са око 2.000 људи, рекао је Илић и додао да је штета забележена на око 70 одсто објеката.

У суседном селу Витковац такође нема струје, али има воде. Витковац није претрпео штету као Витановац, а у засеоцима на путу ка Краљеву се виде оштећења на готово свакој кући - попадали су црепови, терасе и оџаци.

Школе у Краљеву и околним селима данас и сутра неће радити, а снабдевање грађана ће, како поручују надлежне службе, бити потпуно нормализовано.

Подрхтавање тла се ноћас осетило и у другим градовима Србије, укључујући Београд и Нови Сад. У Краљеву и околини се током ноћи и јутрос осетило још неколико мањих потреса, а сеизмолози најављују могућност нових потреса слабијег интензитета.

На подручју седам општина Шумадијског округа нема повређених и страдалих од земљотреса, а штету су до сада пријавили само мештани два села у општини Кнић, речено је Танјугу у окружном Центру за обавештавање.

Штету, због напрснућа зидова на кућама и другим објектима, пријавили су мештани села Губеревац и Лесковац у општини Кнић.

----------------------------------------------

Милосављевић: Опрезно са водом у Краљеву

Више десетина људи је прегледано током ноћи у јутра у Краљеву, а једна жена је са тежим повредама примљена у краљевачку болницу, збринута је и није животно угрожена, изјавио је Фонету министар здравља Србије Томица Милосављевић и истакао да су оштећене зграде Завода за јавно здравље, болнице и Дом здравља.

Он је рекао да болница има струју и воду, али је потребан додатни опрез приликом коришћењу, јер у оваквим ситуацијама замућење воде у водоводима представља најозбиљнију епидемиолошку претњу.

Милосављевић је истакао да је улаз у зграду Завода за јавно здравље, који је озбиљно оштећен, забрањен и током дана ће бити организована евакуација лабораторијске опреме.

У Краљево су упућене две мобилне епидемиолошке екипе и узорци воде се анализирају у заводима за јавно здравље у Чачку и Крушевцу, који су притекли у помоћ, рекао је он.

Милосављевић је истакао да је оштећен и Дом здравља у Краљеву, као и зграда болнице где је дошло до изливања воде из цеви у породилишту, па су здравствени радници евакуисали бебе.

Бебе су на сигурном и сви пацијенти су збринути, истакао је Милосављевић.

----------------------------------------------

Влада помаже краљеву

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће Влада Србије помоћи на сваки начин Краљеву, које је претпрело знатну штету у земљотресу.

Прецизирајући да грдаски штаб у Краљеву управља ситуцијом, Дачић је новинарима у Палати Србија рекао да није прогалешно ванредно стање и најавио да ће премијер Мирко Цветковић посетити Краљево.

----------------------------------------------

Због прекида струје 20 базних станица мобилне телефоније не функционише

Фиксна телефонија на територији општине Краљево за сада функционише без већих проблема, за разлику од мобилне телефоније чијих 20 базних станица тренутно не функционише због прекида напајања електричном енергијом после земљотреса, изјавила је Танјугу директорка Сектора за односе са јавношћу Телекома Србија Милица Марковић.

Фиксна телефонија функционише, јер није било већих физичких оштећења на инфраструктури, али многи грађани користе бежичне фиксне телефоне, који не функционишу зато што нема струје, рекла је Марковићева.

„Сигнала на територији општине Краљево делимично има с обзиром да је то половина телекомуникационе инфраструктуре, када је мобилна телефонија у питању, коју поседујемо на тој територији”, објаснила је Марковићева.

„Предузимамо мере да се та ситуација премости и из Београда, Крушевца и Ниша су кренули мобилни агрегати, који се онда поставе на базне станице и који се затим на тај начин напајају електричном енергијом”, истакла је Марковићева.

Директорка Сектора за односе са јавношћу Телекома Србија је додала да је то „аутономан начин напајања базних станица и самим тим ће проблем бити делимично решен”.

„Чекамо да електрична енергија дође до базних станица и на тај начин ћемо успети да коначно повежемо све кориснике и заправо да им се обезбеди сигнал”, закључила је Марковићева.

----------------------------------------------

Радовановић: Прошао главни удар

У Републичком сеизмолошком заводу Дивчибаре не очекују јаче потресе од земљотреса који је ноћас погодио Краљево, а износио је 5,4 степена Рихтерове скале, рекла је јутрос Танјугу директорка Републичког сеизмолошког завода на Дивчибарама Славица Радовановић.

Радовановићева је међутим указала да се може очекивати више мањих потреса или, како се то уобичајено, каже „ројеви мањих удара”, који су се јавили после галвног удара и наставиће да се јављају наредних дана.

У Београду се, додала је, осетио земљотрес 4 степена Рихтерове скале и био је слабијег интензитета од оног који се могао осетити када је епицентер био у мионичком крају.

Она каже да је у овом тренутку тешко говорити о материјалној штети, али процењује да би она могла износити, како каже, око милион евра, с обзиром на то да је у овом делу Србије, посебно у Краљеву и околини велики број објеката, око 2. 500, сазиданих без сеизмичке заштите и потпуно су неотпорни на земљотрес.

Радовановићева каже да објекти при оваквим ударима обично трпе тешка структурна оштећења, не руше се у потпуности, али се урушавају њихови делови, па се, нажалост, могу догодити и жртве.

Земљотрес који је ноћас погодио околину Краљева је у светским размерама средње јачине, али се код нас он доживљава као веома јак, рекла је Радовановићева и објаснила да се при сваком удару јачем од пет степена Рихтера струја аутоматски искључује.

„Дан ће показати да штете нису мале, према прелиминарној процени изведеној пре неколико година вероватно да 50 до 100 објеката више неће бити за употребу… може се рећи да се укупна штета највероватније креће у нивоу од милион евра“, казала је Радовановићева.

Она највећа оштећења очекује на кућама дуж Западне Мораве због лошег квалитета тла, старих и лоше одржавних објеката.

----------------------------------------------

Земљотрес заљуљао Аранђеловац


Ноћас у 1.59 минута у Аранђеловцу се осетио земљотрес који је заљуљао тло и уплашио Аранђеловчане, посебно оне који живе у вишим стамбеним блоковима.

Током двадесетак секунди шкрипала су врата и прозори на свим објектима, након чега су неки изашли и на улице, али, према информацијама из хитне помоћи, полиције и ватрогасног друштва, до сада није пријављена никаква штета.

----------------------------------------------

Јак потрес у Чачку и околини

Јак потрес тла пробудио је ноћас око један сат у 57 минута Чачане.

Уплашени људи су истрчавали из кућа и станова напоље полуодевени, док су се на аутомобилима укључивали алармни уређаји и чуо лавеж паса.

Ноћашњи земљотрес није изазвао прекид у напајању електричном струјом, нити се после првог удара осетило друго подрхтавање тла.

За сада нема извештаја о могућим већим штетама у граду и околини.

----------------------------------------------

Антић: У Београду нема оштећења објеката

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је јутрос да земљотрес који се осетио и у престоници, није изазвао оштећења објеката, осим да је нестало струје у појединим деловима града.

Надлежне службе отклониле су брзо квар, рекао је Антић РТС и додао да су све градске службе у стању приправности.

----------------------------------------------

Помоћ затражило око 50 Краљевчана, оштећена и болница


У краљевачком Клиничком центру помоћ је рано јутрос после земљотреса, који је погодио шире подручје тог града, затражило око 50 грађана Краљева, углавном лакше повређених.

Зграда Клиничког центра такође је оштећена у земљотресу, а највећа оштећења су у хируршком блоку и поликлиници. Ниједан пацијент није повређен.

Клинички центар је обишао министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је одмах после земљотреса стигао у Краљево, са сарадницима и припадницима специјалне јединице за рашчишћавање рушевина.

----------------------------------------------

И Крагујевчани осетили љуљање тла

Крагујевчани су ноћас, нешто пре два сата, осетили земљотрес који их је пробудио и узнемирио, како оне који су на вишим, тако и оне који станују на нижим спратовима зграда.

Готово пола минута трајао је потрес и грађани су осећали љуљање зграда, а они чија су врата у комбинацији са стаклом чули су звук лупања и ударања.

Дежурни у полицији и у Ватрогасној служби Танјугу су рекли да до пет часова изјутра није било позива грађана да би пријавили штету од земљотреса.

----------------------------------------------

Потрес и у европском делу Турске

Мање од два сата после јаког потреса у околини Краљева земљотрес сличне снаге погодио је европски део Турске

Потрес снаге 5,1 степен погодио је област између Дарданела и грчке границе.

Земљотрес се осетио на 50 километара од границе Турске и Грчке, близу Једрена, јавила је Геолошка служба Сједињених Америчких Држава, пренео је Б92.

----------------------------------------------

Обнова ће трајати и у наредних десет година


ВАЉЕВО – Последњи јачи земљотрес, који је Србију погодио пре синоћњег у Краљеву и околини, био је „мионички земљотрес” 30. септембра 1998. године, а обнова штете у Колубарском округу ни данас није завршена.

Тада су апарати Сеизмолошког завода Србије регистровали подрхтавање тла јачине 5,4 Рихтерове, односно осам степени Меркалијеве скале, док је међу стотинама потреса до којих је дошло током ових десет година најјачи удар био 30. апила 1999, када је забележен земљотрес јачине око 5,7 Рихтерове скале.

Епицентар „мионичког земљотреса” 1998. био је у неколико села те и љишке општине, планинским венцем од Сувобора до Маљена.

Тада је само на подручју мионичке општине, према подацима разних комисија које су неколико пута „инвентарисале стање”, оштећено око 12.000 објеката у 6.500 домаћинстава.

Обнова тих објеката још није завршена. Штавише, према подацима Дирекције за обнову Колубарског округа погођеног земљотресом, урађено је нешто више од половине посла, а према новцу који се издваја последњих година обнова ће бити готова ни за 10 година.

Према сазнањима агенције Бета, највише новца за санацију штета од земљотреса у Колубарском крају издвојено је, али и злоупотребљено, до 2000. године, а од 2002. сваке године драстично су смањивана средства за те намене.

Највише новца било је до петооктобарских промена 2000. с обзиром на то да је за време власти СПС-а, захваљујући посланицима Српског покрета обнове (СПО) у Народној скупштини Србије, усвојен закон о издвајању 0,05 одсто средстава на све финансијске трансакције преко тадашњег СДК, касније ЗОП-а и СПП-а.

Нико никада, међутим, чак ни у истрази коју је ваљевска полиција амбициозно водила о починиоцима евентуалних злоупотреба, није утврдио колико је новца у буџет Србије убрано на тај начин. Оперисало се само податком колико је средстава стизало на рачун за обнову Колубарског округа у Министарству финансија Србије.

Отуда и основаност претпоставки да је тих 0,05 одсто убираних на име солидарности са пострадалима у ваљевском крају била згодна могућност за крпљење буџетских рупа, до плата за војску и полицију, здравство, просвету и правосуђе.

Од 2002. године, управо због ранијих злоупотреба и бунта војвођанских привредника, средства за Колубарски округ драстично су смањена, а од 2004. са владом Војислава Коштунице и министром за капиталне инвестиције Велимиром Илићем вођена је грчевита борба да се не укине Окружна дирекција.

Илић је уместо о мањку новца издвојеном за изградњу и санацију објеката оштећених у земљотресу 1998. стално говорио о тромости и нераду људи у Окружној дирекцији залажући се да Министарство за капиталне инвестиције само води те послове.

Руку на срце, велики део кривице сноси и локална власт СПС-а у шест општина Колубарског округа до 2000, која је, уз објекте оштећене земљотресом, велики део новца свесно прелила на изградњу недостајуће инфраструктуре међу којима се нашао и отворени олимпијски базен у Осечини.

За санацију последица „мионичког земљотреса” Влада Србије је у 2010. одобрила 178 милиона динара.

У Дирекцији за обнову Колубарског округа казу да је то „за трећину мање средстава од тражене суме” уз оцену да то „отежава санацију причињених штета”.

У свим општинама, осим Ваљева и Мионице, дуго су чекане нове ранг листе на којима приоритет за изградњу и санацију кућа имају „социјално угрожена и вишечлана домаћинства”.

За старачка домаћинства планирана је изградња станова, а за старије породице које не желе да напусте свој дом биће обезбеђени контејнери.

Некадашњи републички посланик Српског покрета обнове (СПО), Благица Костић из околине Мионице, још није добила одговор на посланичко питање постављено у сазиву Скупштине Србије 2004-2008, где је потрошено пола милијарде динара намењено обнови Колубарског округа погођеног земљотресом 1998. године.

Агенције
објављено: 03/11/2010


http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Snazan-zemljotres-pogodio-Srbiju-dve-osobe-poginule.sr.html

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 1:13 pm
Slika


http://www.emsc-csem.org/#2

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 2:14 pm
03. 11. 2010. 13:31h | Vestionline, Tanjug| foto: Tanjug
Srbija posle zemljotresa: Rušili se Kraljevo i Čačak

Po smirivanju tla posle zemljotresa čiji je epicentar bio u Vitanovcu, ustanovljeno je da su najveću materijalnu štetu pretrpeli Kraljevo sa okolinom i Čačak, dok je u ostalim većim srpskim gradovima uglavnom sve prošlo bez većih posledica.


Slika


Nažalost, najveća tragedija u zemljotresu je to što su dve osobe izgubile život u pomeranju tla jačine 5,4 stepena po Rihteru, koje je jutros u 1:56 pogodilo Srbiju.

Slika


U veku informatike, odmah posle zemljotresa otvorena je i grupa na Fejsbuku “Svi mi koji smo osetili zemljotres“, a najbrži su, u izveštavanju javnosti, po očekivaju bili elektronski mediji.

Slika


Čim je svanulo bilo je jasno da Kraljevu predstoji dug oporavak, a zbog štete koje su pretrpele prodavnice u ovom gradu, ujutru su bili prodavani samo hleb i mleko.


Slika


Oko 9:25 časova dogodio se najjači naknadni potres - jačine 2,8 stepeni po Rihteru, a potom je u Kraljevu proglašeno i vanredno stanje.


Čačak: Znatna šteta od zemljotresa


Noćašnji zemljotres, pored velikog uznemirenja stanovništva, pričinio je i znatnu materijalu štetu u Čačku i okolini. Najviše su stradale starije stambene i pomoćne zgrade na seoskom područhju oko Mrčajevaca, udaljenom pedesetak kilometara od epicentra kod Kraljeva.

Padao je crep, pucali su zidovi, a oštećeno je i više parkiranih automobila. Zbog jakog potresa ispalo je iz sistema 26 trafostanica, ali su samo tri pretrpele veća oštećenja, pa je nekoliko prigradskih naselja privremeno ostalo bez električne struje. U samom Čačku opadale su fasade, naročito na višespratnicama, a bilo je dosta lomova stakla i oborenih dimnjaka na kućama.

Posebna komisija gradske uprave tokom prepodneva obilazila je teren, dok će već sutra, kako je izjavio Radomir Kruščić, zadužen za vanredne situacije u Skupštini grada, građevinski stručnjaci utvrditi pravi obim pričinjene štete.

U Zdravstvenom centru su, kako je za Tanjug izjavio direktor Momčilo Spasić, odmah preduzete sve potrebne mere za smeštaj eventualno povređenih.Lekarima u Stanici hitne pomoći u toku noći obratilo se samo dvoje uznemirenih građana.


Beograd: Zemljotres bez većih posledica


Zemljotres, koji je u toku noći potresao Kraljevo, osetio se i u Beogradu, ali, osim uznemirenja građana, nije bilo većih posledica, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića, koji je proveo noć u štabu, u nekoliko zgrada došlo do nestanka električne energije, a dežurne ekipe "Elektrodistribucije Beograd" su u veoma kratkom roku izašle na teren i otklonile sve kvarove.

"Saznali smo da ima štete i na privremenim objektima u nekim naseljima u Zemunu, gde živi pretežno romska populacija, a naše ekipe su i tamo na terenu i utvrđuju stepen štete", dodao je Antić.

Načelnica Uprave za vanredne situacije Beograda Sanja Vuksanović - Žugić istakla je da su sve nadležne službe aktivne i da su timovi za vanredne situacije spremni da pomognu stanovnicima Kraljeva.

Novi Sad: Blago osetili zemljotres


Zemljotres, koji je rano jutros registrovan u okolini Kraljeva, blago se osetio i u Novom Sadu, ali bez ikakvih posledica.

Prema anketi građana, emitovanoj u elektronskim medijima, većina Novosađana nije ni znala da je bilo podrhtavanje tla.

Slabe potrese osetili su samo oni koji su jutros u dva sata bili budni i žive na višim spratovima zgrada.


Niš: Bez povređenih i štete od zemljotresa


Portparol niške policije Lidija Pavlović izjavila je jutros da na području te policijske uprave nisu zabeležena oštećenja na objektima zbog zemljotresa i da nije bilo povređenih.

Zamenik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Slađana Milenković rekla je da je broj poziva tokom noći bio uobičajen i da nije zabeleženo veće uznemirenje građana zbog zemljotresa sa epicentrom kod Kraljeva.

Užice: Nema štete od zemljotresa

Centru za obaveštavanju u Užicu jutros do osam časova nije prijavljena nijedna šteta od noćašnjeg zemljotresa, koji se osetio i u tom delu Srbije.

Izuzev straha i uznemirenosti građana, zemljotres, prema dosadašnjim informacijama, nije izazvao štete ni u drugim opštinama užičkog regiona.

Kragujevac: Šteta u dva sela opštine Knić


Na području sedam opština Šumadijskog okruga nema povređenih i stradalih od zemljotresa koji je rano jutros pogodio okolinu Kraljeva, a štetu su do sada prijavili samo meštani dva sela u opštini Knić, rečeno je u Centru za obaveštavanje.

Štetu, zbog naprsnuća zidova na kućama i drugim objektima, prijavili su meštani sela Guberevac i Leskovac u opštini Knić, kažu u Centru i navode da su građani zemljotres osetili u svih sedam opština Šumadije.

Portparol Kliničkog centra u Kragujevcu Vanja Đorđević izjavila je da je ta zdravstvena ustanova ponudila pomoć zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu.


Loznica: Zemljotres u Podrinju bez posledica


Zemljotres koji se dogodio rano jutros nešto pre dva sata sa epicentrom u okolini Kraljeva osetio se i na prostoru Podrinja, na teritoriji administrativnih jedinica u Mačvanskom okrugu, a prema prvim službenim podacima izazvao je jedino uznemirenost građana.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Katanić je rekao Tanjugu da do 11 sati nisu primili nijednu prijavu o eventualnim posledicama zemljotresa koji se rano jutros osetio i na području ovog dela Podrinja.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/94048/Srbija-posle-zemljotresa-Rusili-se-Kraljevo-i-Cacak
Poslednji put menjao pcela dana Sre Nov 03, 2010 2:15 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 03, 2010 10:13 pm
Актеулености о земљотресу у Краљеву прилог ТВ Логос

О оштећењима Цркава говоре:

1. Вељко Вучковић - архитекта, Завод за заштиту споменика културе Краљево

2. Марина Лукић Цветић - историчар умјетности

3. Мр.Радиша Жикић - сликар


http://www.youtube.com/watch?v=nJhHV00lxCk&feature=player_embedded

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 10, 2010 2:09 pm
Граде се нове куће у Краљеву

Драгану Радосављевићу, из Витановца код Краљева хумани људи започели градњу новог дома. – Влада Србије сину страдалих Сташића купује монтажни објекат


Slika


Витановац код Краљева – У селу Витановац, удаљеном десетак километара од Краљева, где је био епицентар најјачег земљотреса, од јуче је право градилиште. Снажном грађевинском машином уклањају се зидови у потресу тешко оштећене куће седамдесетшестогодишњег Драгана Радосављевића. На истом плацу и темељу који је остао читав за три недеље биће подигнута нова пространа и комфорна кућа.

У нову кућу ускоро ће бити усељен и Иван Сташић, син страдалих Синише и Наталије Сташић из Грдице код Краљева. Тако ће бити остварено обећање владе, односно премијера Мирка Цветковића.

– Сташић је одлучио да уместо градње нове купи монтажну кућу. Влада Србије је уплатила два милиона динара и ја ћу му тај новац данас предати – објашњава нам Љубиша Симовић, градоначелник Краљева

Кућу у Витановцу за Драгана Радосављевића гради Зоран Гочанин, познати грађевински стручњак из Врњачке Бање.

– Као што сам вам пре неколико дана рекао, ја и моја супруга Марина смо се одлучили на то када смо видели јад и несрећу многих људи. Отишао сам одмах у Штаб за ванредне ситуације са предлогом да о нашем трошку подигнемо кућу сину страдалих Сташића, али ми је речено да ће то учинити држава. Зато сам затражио да ми кажу где и коме другом да градим. Радим пројекат, а ангажовани радници и машине рашчишћавају терен да би одржали реч и испунили обећање када је у питању рок – каже за „Политику” Гочанин.

На плац је већ допремљен цемент, дознајемо да у току дана стиже и други грађевински материјал, а од сутра још бројнија екипа мајстора.

Драган Радосављевић, власник куће коју руше и будуће која се гради, нуди мајсторе и придошлице храном и пићем, час се смеје, час заплаче... Разумљиво је то, јер се старини за протеклих пет, шест дана много тога, као никад у животу, крупног дешавало. Од несреће у којој је једва извукао живу главу и помисли шта ће и куда даље до, ипак, среће у несрећи, јер су се појавили добри људи.

– Те ноћи био сам сам у кући, супруга Олга ми је умрла пре годину дана, а две ћерке, зетови, унуци и праунуци живе у два суседна села. И њима је земљотрес нарушио куће, али мање. Спавао сам када је све почело да се руши. На мене је пао велики орман, некако сам се извукао, а да би кроз прозор изашао из куће помогао ми је сестрић Драгољуб Костић. Сада сам се код тог сестрића сместио и нешто ствари код њега и комшија преселио – прича нам Драган Радосављевић.

Питамо га да ли је, ипак, задовољан, будући да ће се вероватно и пре зиме уселити у нову кућу.

– Шта да вам кажем, 30 година сам радио у „Магнохрому” и од мајсторске плате градио ову кућу која је страдала. Сада сам не бих могао ништа. Не знам, не умем да нађем реч захвалности... Ето, хвала им, хвала од срца ... – прича кроз сузе Драган Радосављевић

Мирољуб Дугалић
објављено: 10.11.2010.

Извор: Политика

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 10, 2010 2:11 pm
У Краљеву штета већа од 100 милиона евра

Slika


КРАЉЕВО – Градоначелник Краљева Љубиша Симовић изјавио је да штета од земљотреса, који је погодио тај град и околину, превазилази 100 милиона евра.

Симовић је новинарима рекао да је данас град Бања Лука уплатио Краљеву 25.000 евра и да је више градова из Црне Горе пружило помоћ са износима у просеку од 500.000 динара до милион динара.

Он је предочио да је Комисији која врши процену оштећења на објектима, до сада стигло 16.000 захтева, од чега је прегледано 6.000, а 1.094 објеката је стављено ван употребе.

Другостепене комисије ће утврдити који ће објекти бити рушени, а који обновљени, а према неким проценама, 30 одсто објеката који су стављени ван употребе биће порушено, казао је Симовић приликом посете стоваришта у насељу Адрани, где стиже грађевински материјал за помоћ у обнови. Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић довео је данас у Краљево 100 грађевинских радника свих профила, који ће помоћи у санацији штете од земљотреса.

Дулић је најавио да ће од сутра бити доступна помоћ Владе Србије у роби, у вредности од две милијарде динара и предочио да ће данас предати списак два магацина у Београду и Нишу са разном робом - намештајем, техничком робом и другим стварима, које ће Краљевчани моћи од сутра да подигну, у договору са локалним властима. Из буџета тог министарства и из средстава акције „Очистимо Србију”, биће обезбеђено 60 милиона динара помоћи, а из ребаланса буџета, који би требало да буде усвојен следеће недеље, биће издвојено 100 милиона динара, навео је Дулић. Министар је најавио да ће сутра доћи у Краљево још 100 врсних мајстора, који су се добровољно јавили да помогну у обнови Краљева и позвао је и све грађевинске фирме у Србији да се одазову апелу за помоћ.

Дулић је истакао да ће Влада Србије учинити све да се живот у Краљеву нормализује и да тај случај помоћи у санирању последица земљотреса, неће бити усамљен. Он је, такође, обишао и стовариште у насељу Адрани.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић, који је посетио Краљево заједно са министром Дулићем, изјавио је да су покрајинске власти и град Нови Сад данас послали 16 шлепера са грађевинским материјалима и намирницама.

Пајтић је подсетио да је у претходном периоду већ послато 14 камиона, тако да је до сада обезбеђено укупно 27 шлепера.

Земљотрес јачине 5,4 степена рихтерове скале догодио се 3. новембра у 1.56 сати, а епицентар је био 10 километара северозападно од Краљева, у долини Груже. Том приликом две особе су изгубиле живот у насељу Грдице код Краљева.

Танјуг
објављено: 10.11.2010.

Извор: Политика

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Nov 10, 2010 11:31 pm
Патријарх српски Г. Иринеј посетио угрожене у Краљеву
10. новембар 2010 - 17:53

http://www.youtube.com/watch?v=JLjgC-E6mMg


Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј посетио је Епархију жичку, а у Краљеву, заједно са Епископом жичким Г. Хризостомом, цркву Свете Тројице, оштећену у недавном земљотресу. Његова Светост Патријарх српски је у јеванђељском духу угроженом становништву обећао помоћ Цркве и верника.

Патријарха су, пред црквом Свете Тројице, грађене 1824. године, по налогу кнеза Милоша Обреновића, дочекали владика жички Хризостом и прота Јован Ђерем, старешина храма. Током посете Епархији жичкој и Краљеву, Његова Светост Патријарх Г. Иринеј прошетао је градским улицама, састао се са градоначелником Љубишом Симовићем, посетио је болницу, а на крају посете боравио је и у манастир Жичу, јер је тај храм из XIII века, такође, оштећен у недавном земљотресу.

Светјејши Патријарх је уверен да ће Држава учинити све што може да помогне угроженом становништву и додао да ће и Српска Православна Црква, са своје стране, преко својих верника, учинити све да се та велика катастрофа ублажи."И то се дешава у животу људи, па и ово морамо прихватити као Божју опомену свима нама. На нама је да ову невољу заједнички поделимо", рекао је Патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј рекао је да је најважније омогућити људима који су остали без крова над главом да презиме зиму. "Остало ће временом бити санирано, са надом да се оно што се десило неће поновити, али морамо да будемо припремљени и спремни, можда чак и за нова искушења", рекао је Патријарх.

Извор: Српска Православна Црква

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Nov 13, 2010 12:35 am
Српска Православна Црква помаже страдалнике у Краљеву и околини
12. новембар 2010 - 22:31

Slika


Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на данашњој редовној седници, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, определио је као прву помоћ милион и пет стотина хиљада динара за пострадале у земљотресу у Епархији жичкој, тачније у Краљеву и околини.

Такође је одлучено да Свети Синод отвори посебан жиро рачун где ће епархије, парохије и сами верници моћи да уплаћују новац који је неопходан за поправку - у земљотресу - оштећених кућа.


http://www.spc.rs/sr/srpska_pravoslavna_crkva_pomaze_stradalnike_u_kraljevu_okolini
Sledeći

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron