ГОРАН ХАЏИЋ У ХАГУ


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Jul 22, 2011 10:58 pm
петак, 22. јул 2011, 08:39 -> 18:52
Хаџић у Хагу

Хашки оптуженик Горан Хаџић стигао у притворску јединицу у Схевенингену, пошто је претходно авионом пребачен из Београда до Ротердама. Хаџић у понедељак пред Судом.

16.40 - Хаџић ће бити изведен пред судију О-Гон Квона у понедељак, у 16 часова.

16.10 - Горан Хаџић стигао у притворску јединицу у Схевенингену.

14.37 - Авион слетео на аеродром у Ротердаму. У хангару аеродрома ће, као и у случају Ратка Младића, бити завршена процедурална питања, након чега ће Хаџић бити пребачен у притворску јединицу у Схевенингену.

12.18 - Авион у којем се налази Горан Хаџић полетео за Хаг... "Окончано најтеже поглавље у сарадњи Србије са Хашким трибуналом", изјавила министарка правде Снежана Маловић.

12.08 - Горан Хаџић стигао на београдски аеродром "Никола Тесла".

11.15 - Колона специјалних возила у којој се налази Горан Хаџић упутила се из Новог Сада за Београд, ка аеродрому "Никола Тесла".

10.48 - Министарка правде Снежана Маловић потписала захтев за изручење Горана Хаџића Хашком трибуналу.


Последњи хашки оптуженик Горан Хаџић стигао је у притворску јединицу у Схевенингену. Окончано је најтеже поглавље у сарадњи Србије са Хашким трибуналом, рекла је министарка правде Снежана Маловић новинарима у Влади Србије.


Slika

Погледај видео прилог ОВДЕ

Министарка Маловић је пре подне потписала захтев за изручење Горана Хаџића, чиме је омогућен његов трансфер у притвор Хашког трибунала. Авион у којем се налази Горан Хаџић полетео је са београдског аеродрома "Никола Тесла" око 12.15.

Пре доласка на аеродром, Хаџић је провео око сат и по времена у породичној кући у новосадском насељу Телеп, у којој живе његова супруга, син, сестра и мајка.


Slika

Погледај видео прилог ОВДЕ

Колона возила је у Нови Сад стигла нешто пре 10 часова, а Улица Арањ Јаноша, у којој се кућа налази, уочи доласка и током његовог боравка била је потпуно блокирана.

Колона џипова и кола Хитне помоћи, јутрос око 8.25, напустила је зграду Специјалног суда у Београду, у чијој се притворској јединици Хаџић налазио, и упутила се ка Новом Саду. Десна страна аутопута према аеродрому била је затворена и обезбеђивали су је припадници Жандармерије.

Адвокат Горана Хаџића, Драгослав Маринковић, јутрос око осам сати потписао је документ према којем се његов клијент одриче права жалбе. Документ је јуче потписао и Хаџић.


Slika


Специјални суд јутрос, нешто пре осам часова, посетиле су Хаџићева невенчана супруга и ћерка. Испред Специјалног суда била је и Хаџићева сестра, али није улазила у зграду.

Горан Хаџић је ухапшен 20. јула недалеко од села Крушедола, на Фрушкој гори. Бивши председник Републике Српске Крајине био је у бекству седам година, а Хашки трибунал га терети за злочин против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.
Poslednji put menjao pcela dana Sre Avg 24, 2011 2:13 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Avg 24, 2011 2:12 pm
среда, 24. авг 2011, 08:11 -> 15:07
Хаџић поново о кривици

Горан Хаџић појавио се, по други пут, пред Хашким трибуналом, како би се изјаснио о кривици по оптужници за злочине над несрбима у Источној Славонији од 1991. до 1992. године. У Првом појављивању Хаџић одложио изјашњавање.

Бивши вођа Срба у Хрватској Горан Хаџић по други пут је изведен пред судију Хашког трибунала како би се изјаснио о кривици по 14 тачака оптужнице за злочине над несрбима у Источној Славонији од 1991. до 1992. године.


Slika


У Првом појављивању пред судијом, 25. јула, Хаџић је одложио изјашњавање о кривици за месец дана на шта је имао право по правилима суда.

Трибунал је Хаџића оптужио за злочине над Хрватима и другим несрбима у источној Славонији, Барањи и Западном Срему 1991-1992. године.

Хаџићу се на терет стављају прогон, истребљење и убиства несрба, затварање, мучење, окрутно поступање и нехумана дела, депортације и присилно премештање, безобзирно разарање насеља, уништавање културних и верских објеката и пљачка.

У време обухваћено оптужницом, он је био премијер САО Славонија, Барања и Западни Срем, а касније и председник самопроглашене Републике Српске Крајине.

Трибунал је већ одредио и претресно веће за суђење Хаџићу у којем ће бити судије Бартон Хол са Бахама, Ги Делвоа из Белгије и Антоан Миндуа из Конга.

Хаџића (53) су, после седмогодишњег скривања, 20. јула ухапсиле власти Србије на Фрушкој гори, а 22. јула је пребачен у притвор Трибунала у Схевенингену. Он је последњи, 161. оптужени, који се нашао у притвору Трибунала у Схевенингену.

Извор: РТС
Poslednji put menjao pcela dana Sre Avg 24, 2011 2:12 pm, izmenjena samo jedanput

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron