Препорука Србији за ЕУ


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Okt 12, 2011 7:30 pm
среда, 12. окт 2011, 12:45 -> 20:07
Препорука Србији за ЕУ

Мишљење Европске комисије


Европска комисија предлoжила да се Србији додели статус кандидата за пријем у Унију. Датум преговора чим Београд постигне напредак у нормализацији односа са Приштином. Цветковић задовољан мишљењем Комисје.

Комесар за проширење Штефан Филе препоручио је да се Србији додели статус кандидата за пријем у Европску унију, док ће одлука о датуму почетка преговора бити донета накнадно, у складу са напретком дијалога Београда и Приштине.


Slika

Погледај видео ОВДЕ

"На основу напретка у спровођењу реформи, сарадњи са Хашким трибуналом и помирења у региону, предлажем да се Србији додели статус кандидата, уз претпоставку да Србија настави дијалог са Косовом и у доброј мери примени досад остварене споразуме", изјавио је Филе у Бриселу.

Филе је рекао да, поред тога, Европска комисија предлаже да се преговори о прикључењу покрену чим Београд постигне даљи напредак у испуњавању кључног критеријума, а то су даљи кораци у нормализацији односа са Приштином, "у смислу услова Процеса стабилизације и прикључења".

"То је једини приоритет, и он сам по себи представља потврду остварених реформи правосуђа, владавине права и других области од кључног значаја за испуњавање копенхашких политичких критеријума, рекао је Филе.

Премијер Мирко Цветковић, коме је шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер уручио мишљење Комисије, рекао је да је веома задовољан мишљењем Комисије и оценио да је препорука Брисела значајно признање Влади Србије.

"Ово мишљење показује да је Европска комисија препознала напоре које је Србија учинила и реформе које смо спровели", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Цветковић је рекао да "ово није крај, али јесте значајан датум за ову Владу која је почела од нуле пре три године". Премијер је обећао да ће Влада наставити да ради на европским интеграцијама.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оценио је да је данашњи дан веома важан датум у односима Европске уније и Србије.

Дежер је навео да је данас донео две добре вести - прва је да је Европска комисија предложила статус кандидата за Србију, а друга је да ће Србија добити датум када буде испуњен кључни елемент, а то је наставак дијалога с Приштином.

Услови које је ЕУ поставила Србији статусно су неутрални и оствариви, рекао је Дежер и истакао да "ништа од тога није ново" и да се "све може постићи" уз ангажовање Београда и Приштине и уз помоћ ЕУ.

Напредак уз наставак дијалога

У мишљењу Европске комисије наводи се да је Србија остварила значајан напредак у испуњавању политичких критеријума, да поседује обиман правни и институционални оквир за владавину права и заштиту људских права и мањина, који у целини одговара европским и међународним стандардима.

У мишљењу је речено да се спроводи далекосежна реформа правосуђа, као и да борба против корупције и организованог криминала даје резултате.

Србија је похваљена за остварење пуне сарадње са Хашким трибуналом, првенствено после хапшења Ратка Младића и Горана Хаџића.

У "мишљењу" се наводи и да Србија преузима све активнију улогу у регионалној сарадњи и подстицању трајног помирења у региону.

Када је реч о Косову, Европска комисија наводи да се, након првих резултата остварених у дијалогу, очекује се обнављање ангажмана Србије и брза примена до сада постигнутих договора.

Србија ће, сматра Комисија, морати да оствари даљи значајан напредак у побољшавању односа са Косовом и примени прагматичних и одрживих решења који ће олакшати животе грађана.

Говорећи о економији, Комисија истиче да је Србија је предузела важне кораке ка успостављању функционалне тржишне економије и постигла широк политички консензус о основама тржишне економије, уз већ остварени учинак на пољу примене економских реформи.

Комисија је похвалила напредак Србије у процесу усклађивања законодавства са стандардима које прописује Унија.

Ђелић: Преговори средином 2012.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио да би Србија могла да очекује одлуку о датуму почетка преговора са ЕУ у марту, а сам почетак преговора средином следеће године.

Позитивно мишљење Европске комисије је резултат рада Србије на окончању сарадње са Хашким трибуналом, спровођења реформи и обрачуну са оганизованим криминалом, рекао је Ђелић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Србија има отворену европску перспективу, али "не треба падату у еуфорију, јер је пред нама још много посла".

Неопходно је наставити дијалог о техничким питањима са Приштином, рекао је Ђелић и додао да Србија прихвата долазак Еулекса на север Косова ако је статусно неутралан.


Европска комисија о Косову

Косово је напредовало у испуњавању политичких критеријума и усклађује своје законе са европским стандардима, али за њихову примену и даље остају изазови, док на економском плану напретка нема, оценила је Европска комисија.

"До септембра, дијалог Београда и Приштине вођен је у генерално конструктивном духу", наводи се у извештају.

Комисија је навела да су општи избори били обележени "озбиљним недостацима и наводима о крађи" и додала да је неопходно ојачати механизме за сузбијање организованог криминала и корупције.

"Људи на северу такође треба да имају корист од европске перспективе. Важно је да Косово покрене свеобухватну агенду за север", указује се у документу.


Slika

Slika
Poslednji put menjao pcela dana Ned Okt 16, 2011 1:09 pm, izmenjena 2 puta

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Okt 12, 2011 7:49 pm
мени ово не мирише на добро ...
Poslednji put menjao pcela dana Ned Okt 16, 2011 1:20 pm, izmenjena 2 puta

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Okt 14, 2011 11:45 am
Дежер: Нема нових услова за Србију

Захтеви који се односе на наставак дијалога Београда и Приштине у потпуности су статусно неутрални

Slika


Србији нису постављени нови услови за добијање статуса статус кандидата за чланство у ЕУ и датум почетка преговора, а захтеви који се односе на наставак дијалога Београда и Приштине у потпуности су статусно неутрални, рекао је Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, у разговору са посланицима српског парламента.

Дежер је, представљајући извештај о напретку и мишљење ЕК о захтеву Србије за чланство на седници Одбора за европске, навео да се од Србије тражи постизање договора о учешћу Приштине у мултилатералним регионалним иницијативама, решењу за телекомуникације и електричну енергију, признавање факултетских диплома, имплементација постигнутих договора о слободи кретања и катастарским књигама, као и сарадња са Еулексом.

„Разумемо да је за танго потребно двоје, и ако желимо резултат јасно нам је да и друга страна мора да уложи напоре”, рекао је он, додајући да се до одлуке Европског савета о кандидатури Србије у децембру очекује да дијалог са Приштином буде настављен, као и да се примене решења која су до сада постигнута у том дијалогу. Он је, такође, навео о да ће чим буде остварен напредак у дијалогу Београда и Приштине, ЕК препоручити почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

У разговору са члановима скупштинског одбора навео је да не очекује никакве препреке до коначне одлуке Савета. министара о кандидатури Србије за чланство у Унији, као и да ЕК не захтева да било ко у Србији призна независност Косова и Метохије. „Оно што се тражи јесте нормализација односа како би проблеми људи који тамо живе били решени и успостављена привредна сарадња”, рекао је он и после уводног излагања одговорио на неколико питања која су поставили посланици.

----------------------------------------------

О одлуци Савета министара ЕУ


Иван Андрић (ЛДП): Да ли би Савет министара, када би сутра одлучивао, дао Србији статус кандидата?

Венсан Дежер: За сада датум дијалога није утврђен и надам се да ће то бити урађено врло брзо. Убеђен сам да ће датум дијалога бити утврђен пре 9. децембра, када Савет министара одлучује о статусу, јер не видим препреке да Србија пронађе свој пут утом процесу.

Неопходно је наћи права решења за катастар и матичне књиге, тражећи прихватљив оквир за обе стране који не прејудицира статус. Ако бисте поставили питање статуса на сто, онда бисмо сто година разговарали о истим темама и не бисмо се померили, проблем на терену не би био решен, а били бисмо у блокади”.

----------------------------------------------

О представљању Косова на међународним скуповима

Наташа Јовановић (СРС): Како би требало да изгледа решење када је реч о представљању Косова на међународним скуповима?

Венсан Дежер: Дијалог и помирење су једино решење за тај проблем, а није на ЕУ да намеће било какво решење, већ две стране треба да дођу до заједничког решења.

----------------------------------------------

О фондовима

Гордана Чомић (ДС): На који начин Србија може да рачуна на претприступне фондове ЕУ након 2013. године?

Венсан Дежер: Фондови се они планирају за период од седам година, а текући траје до 2013. године.

----------------------------------------------

О реформама


Јелена Триван (ДС): Извештај ЕК је подстицај реформским снагама у Србији и грађанима, јер је на најбољи начин ЕК препознао реформе које су учињене.

Венсан Дежер: Не би требало да постанемо еуфорични, али можемо бити задовољни јер су препознати напори које је Србија уложила.

----------------------------------------------

О уговору са Русијом

Наташа Јовановић (СРС): Уколико се икада деси да Србија уђе у ЕУ, да ли ће важити Уговор о слободној трговини између Србије и Руске Федерације?

Венсан Дежер: Сваки трговински споразум мора бити испитан када је нека земља на прагу пријема у ЕУ. Иначе, и Европска унија има користи од преференцијалних споразумима Србије и Руске Федерације, као што их има и Србија.

Б. Чпајак
објављено: 14.10.2011.


коментари (8

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Dezer-Nema-novih-uslova-za-Srbiju.sr.html
Poslednji put menjao pcela dana Pet Okt 14, 2011 11:46 am, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Ned Okt 16, 2011 1:12 pm
Кандидатура? - Не, хвала!
Кандидатура за чланство у ЕУ није добродошла, а Дежер слободно може да је врати.
Београд, 13.10.2011

Slika


Србија је после десет мучних година уцена и условљавања „коначно“ добила статус кандидата за улазак у Европску Унију.

Шта Срби и Србија могу да очекују од добијања фамозне кандидатуре?

Двери указују да Срби и Србија могу да очекују исто што и пре: наставак територијалних, економских и политичких уцењивања и условљавања који ће се завршити нестанком Србије и Срба. Косово и Метохија, Српска Војводина, Рашка област, приватизација (читај: пљачка) преосталих стратешких ресурса (извора вода, речних токова, земљишта, електроенергетског система...) су само неки од услова који су већ стављени на дневни ред.

У овом тренутку се отворено тражи признање Косова као независне државе. Да је овај режим потпуно озбиљно схватио тај услов ЕУ комесара говори и чињеница да су Срби са Косова и Метохије избрисани из списка живих, јер су одлуком режима Бориса Тадића брутално заобиђени из актуелног пописа становништва у Србији! Тиме режим директно испуњава корак по корак услове о признавању Косова као самосталне државе и не прихвата Србе са Косова и Метохије као пуноправне грађане државе Србије.

Скупа кандидатура: ЕУ је активирала и пројекат „Војводина“
Двери подсећају да је режим Бориса Тадића направио вештачки војвођански грб, вештачку војвођанску заставу, званичне државне обрасце на вештачком војвођанском језику, дипломатско представништво Војводине у Бриселу, Војвођанску академију наука, увео Војводину у процес сукцесије СФРЈ (и тиме јој испод жита покушава дати међународни легитимитет), а све у циљу уништења Србије. Љубитељи ЕУ оличени у режиму Бориса Тадића врше притисак на Србе да се на актуелном попису изјасне као војвођани и да говоре тзв. војвођанским језиком.
Двери обавештавају српску јавност да је Турска већ двадесет година кандидат за улазак у Европску Унију и да сама кандидатура не значи апсолутно ништа осим списка лепих жеља и нови талас условљавања и лажних обећања. Штап са шаргарепом је сада мало краћи и шаргарепа мало ближа, али у самој суштини ове игре ништа се не мења. Нити је шаргарепа сада доступнија, нити је штап уклоњен. Остаје чињеница да режим Бориса Тадића и даље мисли да су Срби магарци па да верују у наставак безалтернативне ЕУ шаргарепе. Све ово постаје смешно када се узме у обзир да и режимлије као годину фантомског уласка у ЕУ виде тек 2020, тако да је у Србији све мање оних који још увек верују у ову бајку, а све више оних који се питају од чега ћемо и како живети наредних 10 година, чекајући празну ЕУ причу?

Докажимо да Срби нису толико наивни какве жели да их представи садашњи режим Бориса Тадића и рецимо сви заједно: ДОСТА! И - ЕУ има алтернативу!

Покрет Двери – ЗА живот Србије

http://www.dverisrpske.com/sr-CS/nasa-politika/saopstenja/kandidatura-ne-hvala.php
Poslednji put menjao pcela dana Ned Okt 16, 2011 1:19 pm, izmenjena 2 puta

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Ned Okt 16, 2011 2:57 pm
Odustanemo li od EU pomoći ćemo Prištini

Slika


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da bi odustajanje Srbije od ulaska u EU ojačalo Prištinu i dalo argumente državama koje su priznale Kosovo da ubede ostale koje to nisu uradile.
Božidar Đelić

Odustajanje Srbije od ulaska u EU ne bi umanjilo probleme na Kosovu i Metohiji, rekao je Đelić i istakao da kretanje Srbije ka EU, omogućava racionalno i mirno rešavanje jednog dela problema u vezi sa KiM.

"Sada je Evropska komisija nametnula i Kosovu obaveze učinka u dijalogu, što poboljšava njegove izglede za uspeh", kazao je Đelić za "Kurir".

Potpredsednik vlade je ukazao da se kandidaturom otvaraju delovi evropskih budžeta za poljoprivredu, regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa.

Đelić je dodao da bi Srbija kao članica EU za poljoprivredu u periodu od sedam godina mogla da dobije oko 10 milijardi evra.

"U odnosu na naš poljoprivredni budžet od 250 miliona evra godišnje, radi se o ogromnoj, sudbonosnoj sumi za taj strateški sektor", kazao je Đelić.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/171805/Odustanemo-li-od-EU-pomoci-cemo-Pristini
Komentara 32
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/171805/Odustanemo-li-od-EU-pomoci-cemo-Pristini#comment-info
Poslednji put menjao pcela dana Ned Okt 16, 2011 3:01 pm, izmenjena 3 puta

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron