Радован Караџић започео одбрану у Хагу


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pon Mar 01, 2010 3:13 pm
Караџићева уводна реч

Пред Хашким трибуналом, Радован Караџић започео одбрану. Први пут суђењу присуствује бранилац кога је Трибунал наметнуо Караџићу, британски адвокат Ричард Харви.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид и злочине над несрбима током рата у БиХ, започео је уводну реч одбране на суђењу пред Хашким трибуналом.


Slika


"Бранићу наш народ и његов праведни и свети циљ", рекао је Караџић на почетку своје одбране и додао је да ће доказати да "није било ни примисли, а камоли плана да се одстране Муслимани".

Караџић је нагласио да циљ босанских Срба није било стварање Републике Српске, већ очување Југославије.

Према његовим речима, босански Срби били су спремни и да прихвате независну БиХ, ако им се осигура "српска конститутивна јединица".

Караџић је нагласио да је за избијање рата у БиХ криво "завереничко језгро Странке демократске акције" које је водило "ратну политику" у корист Муслимана, а на штету "хришћанске већине - Срба и Хрвата".

"Основни циљ тог језгра, СДА, била је фундаменталистичка доминација и исламистичка држава створена неправном сецесијом", истакао је Караџић.

"Суштина захтева СДА била је: БиХ је сто одсто наша, а Срби, па и Хрвати су гости и има да слушају", казао је оптужени, тврдећи да СДА и данас остаје при том захтеву и оценио да, док је тако, "мирне Босне неће бити".

Сугеришући да је НАТО желео да га ликвидира, Караџић је у судници пустио снимак разговора бивше главне тужитељке Трибунала Карле дел Понте са непознатим особама, у којем она каже да има "добре информације" да је постојао споразум Караџића са америчким изаслаником Ричардом Холбруком о имунитету од Трибунала.

Два дана уводне речи

У наставку уводне речи одбране Караџић је негирао кривицу за масовно страдање цивила у експлозијама на пијаци Маркале и другим локацијама у Сарајеву, тврдећи да кривицу за те жртве сносе муслиманске власти.

Експлозије с великим бројем жртава на пијаци Маркале 1994-95. и у реду за хлеб у сарајевској Улици Васе Мискина 1992. године Караџић је назвао "невероватним примерима ратног лукавства" власти у Сарајеву "које је довело до кажњавања Срба".

Караџић, који се брани сам, има, према одлуци судског већа, два дана за излагање уводне речи, колико је на почетку суђења, 26. октобра прошле године, за уводне напомене имала и оптужба.

Уводној речи одбране, у судници први пут присуствује и бранилац кога је Трибунал наметнуо Караџићу, британски адвокат Ричард Харви.

Према ранијој одлуци претресног већа, Харви ће заступање Караџића преузети само уколико оптужени одбије да учествује у поступку.

Бивши председник Републике Српске је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

Власти Србије ухапсиле су га у Београду, у јулу 2008, и изручиле Трибуналу. Караџић је у првом појављивању пред Трибуналом одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, а судија је, потом, у складу са правилима, у спис увео да се оптужени не осећа кривим.

"Мајке Сребренице" испред Трибунала

Испред Хашког трибунала пред почетак суђење Радовану Караџићу окупиле су се чланице удружења "Мајке Сребренице".

Оне кажу да очекују да суђење неће дуго трајати, а једна од њих, Мунира Субашић, је рекла: "Очекујемо да ће Младић и Хаџић доћи пред лице правде.

То ће бити највећа победа правосуђа света, БиХ, Европе, а нама, жртвама, олакшање".


РТС - видео
Poslednji put menjao pcela dana Pon Okt 31, 2011 8:58 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 1226
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 6:41 pm
PostPoslato: Pon Mar 01, 2010 8:09 pm
Ганић наредио напад у Добровољачкој


Slika

Радован Караџић даје уводну реч пред Хашким трибуналом, 1. марта (фото Хашки трибунал)


ХАГ – Бивши члан Председништва БиХ Ејуп Ганић наредио је напад на војнике ЈНА у Добровољачкој улици, изјавио је данас на суђењу у Хашком трибуналу бивши председник Републике Српске Радован Караџић.

„Ганић је био тај који је наредио напад и постао познат по својој наредби "чим Алија (Изетбеговић) изађе из аута, побиј све'“, истакао је Караџић, износећи одбрану пред судским већем у Хагу и објашњавајући околности које су претходиле рату у БИХ.

Према његовим речима, после избора 1990. године, у Председништву БиХ било је седам чланова - два Србина, два Хрвата и два муслимана, док је једно место остављено за представника мањина. „Моја Српска демократска странка (СДС) је на то место кандидовала председника Јеврејске заједнице, али је СДА пресвукла из вучје у јагњећу кожу Ејупа Ганића, који се за ту прилику изјаснио као Југословен и он је био изабран за седмог члана Председништва”, рекао је Караџић.

Срби нису криви за Маркале

У наставку уводне речи одбране, оптужени Радован Караџић негирао је данас кривицу за масовно страдање цивила у експлозијама на пијаци Маркале и другим локацијама у Сарајеву, тврдећи да кривицу за те жртве сносе муслиманске власти.

Експлозије с великим бројем жртава на пијаци Маркале 1994-95. и у реду за хлеб у сарајевској Улици Васе Мискина 1992, Караџић је назвао „невероватним примерима ратног лукавства” власти у Сарајеву „које је довело до кажњавања Срба”.

„Нема тог нишанџије који ће једном гранатом погодити ту пијацу, на којој нема ни људи, ни робе, а онда је одједном 200 људи погођено... Доказаћемо да Срби нису починили ни овај, ни све друге инциденте у којима је било масовног страдања”, рекао је Караџић, приказујући у судници снимке пијаце непосредно пре и после експлозије.

Тврдио је и да су тела жртава са пијаце Маркале заправо били „посејани” лешеви муслиманских бораца. У две експлозије на тој пијаци, у фебруару 1994. и августу 1995. убијено је више од 200 људи.

Циљање „сопственог народа” било је део „идеологије” муслиманских власти, сугерисао је Караџић.

Оптужбе за незаконито притварање хиљада несрба у логоре, Караџић је негирао на примеру Трнопоља код Приједора, које је назвао „прихватним центром”. „Доказаћемо да то није био логор, него прихватни центар за људе који због борби нису имали где и којим су они сами управљали”, рекао је Караџић.

Срби нису желели рат у БиХ


Рат у БиХ, по речима Караџића, био је супротан интересима Срба. „Зашто би Србима био потребан рат, кад су већ имали оно што су желели - Југославију, која се могла сачувати једино у миру, а нестати само у рату”, нагласио је Караџић.

Као потврду за то, цитирао је изјаву председника Странке демократске акције и Председништва БиХ Алије Изетбеговића да се „рат могао избећи да смо остали у Југославији, али ми смо хтели независну БиХ”. „Изетбеговић ме је том изјавом аболирао, витешки... Али, хашко тужилаштво не занима Изетбеговићево витештво”, тврдио је Караџић, понављајући да је рат изазвала тежња СДА ка „сувереној и независној БиХ, која ће бити сто одсто њихова”.

Бивши председник РС је подсетио да је, насупрот Изетбеговићу, он прихватио „четири од пет” мировних предлога које су међународни посредници нудили током рата у БиХ. „Какав би то српски удружени злочиначки подухват могао бити да је СДА прихватила макар један од тих планова”, упитао је Караџић.

Рекавши да је у априлу 1992. године Изетбеговић „био охрабрен” да повуче свој пристанак на Кутиљеров мировни споразум на које су српске и хрватске партије већ биле пристале, он је тврдио да кривицу за избијање, вођење и продужавање рата у БиХ сносе и велике западне силе, на челу с Немачком, које су прерано признале независност Хрватске и БиХ. „Немачка је предвидела рат у Југославији још за време Тита... Како сада тужилаштво може кривицу за избијање рата стављати мени”, запитао је Караџић.

Свој говор у којем је у октобру 1991. у Скупштини БиХ упозорио да би у рату могао нестати муслимански народ, Караџић је назвао „изразито антиратним”, сугеришући да је тужилаштво само наведене речи истргло из контекста говора. „Српска страна ту нуди све варијанте које доносе мир и концесије”, прокоментарисао је Караџић, који је у судници пустио снимак тог говора.
Декларацију о независности БиХ која је на том скупштинском заседању усвојила муслиманско-хрватска већина, без присуства српских посланика, Караџић је назвао нелегалном и противуставном.

Тезу тужилаштва да босански Срби нису желели да живе с Муслиманима и Хрватима, Караџић је одбацио речима: „Срби су желели да живе с Муслиманима, али нису и никада неће пристати да живе под Муслиманима”.


Slika

Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић и Жак Ширак, марта 1996. у Паризу (Фото архива АП)


Караџић наставља уводну реч, коју ће давати и сутра, а укупно му је на располагању шест сати.

Изношењу уводне речи Караџића, поред два члана његове одбране, присуствује у судници и адвокат Ричард Харви, кога је веће раније именовало за његовог браниоца у приправности, за случај да бивши лидер РС опструише суђење.

Улога Харвија после излагања одбране биће тек дефинисана.

Суђење Караџићу почело је 27. октобра прошле године уводном речју тужилаштва, којој он није желео да присуствује, тврдећи да није спреман за суђење.

Бивши председник РС оптужен је за геноцид и злочине против човечности над муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

Прецизираном и скраћеном верзијом оптужнице из октобра 2009, бивши председник РС оптужен је, као и у претходној, по 11 тачака за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући две за геноцид током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Ухапшен је у Београду у 21. јула 2008, а девет дана касније изручен је Трибуналу.

Караџић је у првом појављивању пред Трибуналом одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, а судија је, у складу с правилима, у спис увео да се оптужени не осећа кривим.

--------------------------------------------------------------------------


Робинсон:Караџић понудио другачије тумачење догађаја


ХАГ – Правни саветник Радована Караџића, амерички адвокат Питер Робинсон изјавио је данас да је Караџић у уводној речи одбране на суђењу пред Хашким трибуналом понудио тумачење догађаја у БиХ другачије од наведеног у оптужници.
„На судском већу је да одлучи које је од та два тумачења уверљивије”, рекао је Робинсон новинарима после данашњег заседања суда.
Он је најавио да ће се сутра, у наставку уводне речи, Караџић подробније бавити појединачним наводима оптужнице, попут узимања међународних талаца 1994. године и оптужбама за злочине у Сарајеву.
Робинсон није искључио да би Караџић, после уводне речи, могао одбити да унакрсно испита првог сведока оптужбе чији је исказ, по одлуци судског већа, заказан за среду, 3. децембар.
Упитан о улози судски постављеног браниоца Ричарда Харвија (Рићард Харвеy), правни саветник Робинсон је одговорио да би судско веће могло наложити Харвију да преузме заступање Караџића, уколико Караџић „одлучи да не може да унакрсно испитује сведока”.
„Видећемо у пар наредних дана”, назначио је Робинсон.
Судско веће председавајућег О Гон Квона (О-гон Кwон) одобрило је, на почетку данашњег заседања, Караџићу да уложи жалбу на одлуку о почетку доказног поступка саслушавањем првог сведока.


Танјуг, Бета
[објављено: 01/03/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Karadzic-Srbi-nisu-zeleli-rat-u-BiH.sr.html

Шта рећи
Postovi: 1226
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 6:41 pm
PostPoslato: Čet Mar 11, 2010 6:21 pm
КАРАЏИЋ УЛОЖИО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О НАСТАВКУ СУЂЕЊА

ХАГ – Оптужени Радован Караџић уложио је жалбу на одлуку којом је претресно веће Хашког трибунала одбило његов захтев за одлагање суђења до 17. јуна, објавио је суд у Хагу.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине над Муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95.

Захтев за одлагање доказног поступка, Караџић је засновао на тврдњи да због одлуке судског секретаријата, коју је у међувремену преиначио председник Трибунала Патрик Робинсон (Патрик), у протекла три месеца није могао да се припрема за процес, пошто му суд није плаћао сараднике.

Одлуку судије Робинсона да Трибунал исплати трошкове за припрему одбране од почетка суђења 26. октобра до 1. марта, Караџић је у жалби протумачио као потврду да у том периоду није могао да се припрема без сарадника који нису били плаћени.

Караџић, који се брани сам, стога је жалбом поново затражио да суђење, исказом првог сведока, буде настављено 17. јуна, односно пошто му буду надокнађена три месеца и три недеље за припрему које је, како тврди, изгубио.

Као додатни аргумент, Караџић наводи да претресно веће које је одлучило да процес настави практично занемарило ту одлуку председника Трибунала, што је супротно правилима суда.Бета

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Apr 03, 2010 8:34 pm
Караџић ипак на наставку суђења

Slika


Бивши председник Републике Српске Радован Караџић присуствоваће наставку суђења 13. априла пред Хашким трибуналом, иако је Апелационо веће тог суда одбило његов захтев за одлагање процеса, изјавио правни заступник оптуженог.

Иако је Апелационо веће Суда у Хагу одбило захтев Радована Караџића за одлагање процеса, бивши лидер босанских Срба присуствоваће наставку суђења, које је заказано за 13. април, најавио је правни заступник оптуженог.

"Караџић је разочаран одлуком. Он ће, ипак, бити присутан 13. априла и намерава да у потпуности учествује у суђењу", рекао је "Франс пресу" адвокат Питер Робинсон.

Трибунал за ратне злочине у Хагу саопштио је у четвртак да ће суђење бившем председнику Републике Српске, који је оптужен пред тим судом за ратне злочине и геноцид током рата у БиХ бити настављено 13. априла.

Апелационо веће одбацило је Караџићев захтев за одлагање суђења чиме се отвара пут за извођење првог сведока оптужбе.

Портпаролка Трибунала Нерма Јелачић рекла је раније да је Судско веће одредило нови датум, пошто је одбацило Караџићев захтев да почетак доказног поступка почне 17. јуна зато што није имао довољно времена за припрему одбране.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра прошле године и настављено је после вишемесечне паузе почетком марта, када је Караџић одбацио оптужбе, истакавши да Срби у БиХ нису желели рат и да је њихов циљ био очување Југославије.


Бивши вођа босанских Срба је у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.

Караџић је ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, где је живео под именом Драган Дабић. Десет дана касније је изручен Хашком суду.

Извор

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Ned Apr 11, 2010 8:31 pm
Листа сведока против Караџића

Саслушањем првих сведока оптужбе у уторак 13. априла требало би да се настави суђење Радовану Караџићу. У случају да одбије да се појави на суђењу, његове интересе заступаће наметнути бранилац Ричард Харви.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу требало би да се настави у уторак 13. априла у Хашком трибуналу саслушањем првих сведока оптужбе.


Slika


Караџић се више пута противио наставку суђења и тражио одлагање до средине јуна ради адекватне припреме доказни поступак, али Хашки суд је то одбио.

У случају да Караџић одбије да се појави на суђењу његове интересе заступаће наметнути бранилац Ричард Харви кога му је судско веће поставило крајем октобра прошле године у случају да опструише поступак.

Планирано је да се на суђењу као први сведок појави Ахмет Зулић који је већ сведочио у процесу против Слободана Милошевића и Момчила Крајишника о политичкој ситуацији у Санском мосту и бруталним условима, пребијањима и убиствима у логору у ком је био држан.

Његово саслушање планирано је да траје сат времена, а после њега пола сата за сведочење имаће Сулејман Црнчало, који је такође сведочио на суђењу Момчилу Крајишнику о околностима под којима је муслиманско становништво напуштало Пале 1992. године. Према предлогу тужилаштва, затим би требало да буде саслушан заштићени сведок под псеудонимом.

Потом ће сведочити амерички дипломата Херберт О Кун који је био заменик некадашењг специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање бившег новинара "Скај нуза" Арнаут ван Линдена, затим бившег шефа ЕУ посматрачке мисије у БиХ Цолм Дојл, амерички професори Роберт Дониа и Џон Вилсон, као и пензионисани британски генерал Мајкл Роус који је био комадант Унпрофора и друге.

Десети предложени на списку сведока које предлаже тужилаштво је бивши министар правде у Караџићевој влади Момчио Мандић који ће имати четири сата на располагању за сведочење, односно да одговара на унакрсна питања тужилаштваи Караџића који се брани сам.

Своју уводну реч тужилаштво је дало крајем октобра 2009. године, а Караџић средином фебруара ове године, када је одбрацио све наводе оптужби Хашког тужилштва да је одговоран за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.


РТС

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Uto Apr 13, 2010 12:28 pm
Саслушање сведока на суђењу Караџићу

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу наставља се саслушањем првих сведока оптужбе. Караџић се више пута противио наставку суђења и тражио одлагање до средине јуна ради адекватне припреме доказног поступка, али Хашки суд је то одбио.

У Хашком трибуналу данас би, саслушањем првих сведока оптужбе, требало да буде настављено суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу.


Slika


Караџић се више пута противио наставку суђења и тражио одлагање до средине јуна због адекватне припреме доказног поступка, али Хашки суд је то одбио.

У случају да Караџић одбије да се појави на суђењу, његове интересе заступаће наметнути бранилац Ричард Харви, кога му је Судско веће поставило крајем октобра прошле године у случају да опструише поступак.

Планирано је да се на суђењу у среду као први сведок појави Ахмет Зулић, који је већ сведочио у процесу против Слободана Милошевића и Момчила Крајишника о политичкој ситуацији у Санском мосту и бруталним условима, пребијањима и убиствима у логору у коме је био држан.

Његово саслушање планирано је да траје сат времена, а после њега пола сата за сведочење имаће Сулејман Црнчало, који је такође сведочио на суђењу Крајишнику о околностима под којима је муслиманско становништво напуштало Пале 1992. године.

Затим би, према предлогу Тужилаштва, требало да буде саслушан заштићени сведок под псеудонимом. После њега ће сведочити амерички дипломата Херберт О'Кун, који је био заменик некадашењг специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање бившег новинара "Скај њуза" Арнаута ван Линдена, бившег шефа посматрачке мисије ЕУ у БиХ Колма Дојла, америчких професора Роберта Донија и Џона Вилсона, као и пензионисаног британског генерала Мајкла Роуза, који је био комадант Унпрофора.

На списку сведока које предлаже тужилаштво је и бивши министар правде у Караџићевој влади Момчио Мандић, који ће имати четири сата на располагању за сведочење, односно да одговара на унакрсна питања тужилаштва и Караџића, који се брани сам.

Своју уводну реч Тужилаштво је дало крајем октобра 2009. године, а Караџић средином фебруара ове године, када је одбрацио све наводе оптужби Хашког тужилштва да је одговоран за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Apr 17, 2010 12:34 pm
Разрешен Караџићев бранилац

Бранилац Радована Караџића, Ричард Харви, разрешен дужности јер судско веће Хашког трибунала сматра да бивши лидер босанских Срба активно учествује у поступку и не омета процес.

Судско веће Хашког трибунала оценило је да бивши председник Републике Српске Радован Караџић, који се брани сам, активно учествује у поступку и не опструише процес, и да му више није потребан наметнути бранилац.


Slika


Веће је због тога разрешило дужности Караџићевог браниоца Ричарда Харвија, којег му је одредило у новембру 2009. године пошто је бивши председник Ррпублике Српске одбијао да присуствује суђењу тврдећи да није спреман, преноси Слободна Европа.

Истом одлуком Судско веће судије Гон Квона именовало је Харвија за резервног браниоца у процесу против Караџића, тако да ће, како се наводи у одлуци, моћи да уђе у поступак када и уколико то веће буде сматрало да је потребно.

Шта рећи
Postovi: 1226
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 6:41 pm
PostPoslato: Sre Maj 05, 2010 1:24 pm
Наставак суђења Караџићу

Cаслушањем петог сведока оптужбе у Хашком трибуналу наставља се суђење Радовану Караџићу. Према ранијој најави, данас би требало да сведочи новинар "Скај њуза" Арнаут ван Линден.

Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу наставља се у Хашком трибуналу саслушањем петог сведока оптужбе.

Према ранијој најави тужилаштва, данас би требало да сведочи новинар "Скај њуза" Арнаут ван Линден.

На суђењу су до сада сведочили Ахмет Зулић из Санског Моста, Сулејман Црнчало, који је током рата протеран са Пала, затим заштићени сведок под псеудонимом, као и амерички дипломата Херберт О'Кун, који је био заменик некадашењг специјалног известиоца Уједињених нација за Балкан Сајруса Венса.

Тужилаштво је предложило и саслушање бившег шефа посматрачке мисије Европске уније у БиХ Колма Дојла, америчких професора Роберта Донија и Џона Вилсона, као и пензионисаног британског генерала Мајкла Роуза, који је био комадант УНПРОФОР-а, и друге.

Предложени на списку сведока је и бивши министар правде у Караџићевој влади Момчио Мандић, који ће имати четири сата на располагању за сведочење, односно да одговара на унакрсна питања тужилаштва и Караџића.

Уводну реч Тужилаштво је дало крајем октобра 2009. године, а Караџић средином фебруара ове године, када је одбацио све наводе оптужби Хашког тужилштва да је одговоран за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ.
Poslednji put menjao serafim dana Sre Maj 05, 2010 1:24 pm, izmenjena samo jedanput

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sub Maj 29, 2010 12:53 pm
Одбијен Караџићев захтев
субота, 29. мај 2010, 11:59 -> 13:40

Захтев Радована Караџића да му се прекине суђење на 30 дана, како би имао времена да се упозна са садржајем белешки Ратка Младића, које је Тужилаштво предложило као додатни материјал, одбијен је.

Претресно веће Хашког трибунала одбило је захтев Радована Караџића да прекине суђење на 30 дана, како би имао времена да се упозна са садржајем белешки Ратка Младића, које је Тужилаштво предложило као додатни материјал.

Slika


"Веће је закључило да није потребно да се у овом тренутку прекида поступак, јер оптужени већ месецима зна који ће сведоци бити позвани и имао је времена да се припреми да их испита", саопштио је председавајући судија О Гон -Квон.

Суђење бившем председнику Републике Српске требало би да буде настављено у понедељак.

Судско веће је, такође, најавило да ће се од 31. маја суђење одвијати четири дана недељно, због експедитивности суђења, иако је Караџић раније затражио да се не суди више од три дана седмично.


Извор: РТС

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Uto Jun 22, 2010 1:58 pm
КАРАЏИЋ: МУСЛИМАНИ С БРДА ГРАНАТИРАЛИ СРПСКА НАСЕЉА

ХАГ – Оптужени Радован Караџић тврдио је пред Хашким трибуналом да су у пролеће 1992. муслиманске снаге с брда око Сарајева гранатирале српска насеља у граду, а тадашњи војни посматрач УН Џон Вилсон рекао је да за то не зна.

Аустралијски генерал у пензији Вилсон је посведочио да је Војска Републике Српске неселективно, непропорционално и насумично гранатирала Сарајево.

Караџић, тадашњи председник Републике Српске и врховни командант ВРС, оптужен је за кампању „терорисања” цивилног становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима 1992-95.

Током унакрсног испитивања, Вилсон је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је Армија БиХ из града провоцирала ВРС ватром из минобацача и да је у томе успевала, јер би уследио несразмеран одговор српске артиљерије.

„На две гранате из града, уследило би 200 граната с брда”, казао је Вилсон.

На тврдњу оптуженог да „има предрасуде према Србима”, сведок је узвратио да то није тачно, да је према свим народима у БиХ осећао симпатије зато што су „добри људи”.

„Тамо је, међутим, било лоше политике коју су водили лоши политичари”, назначио је Вилсон.

Сведок је потврдио да се Караџић залагао за „демилитаризацију Сарајева”, подвлачећи, међутим, да су босански Срби одбијали да учине први корак повлачењем артиљерије са брда око града.

Караџићев предлог подразумевао је и повлачење „зелене линије” у граду, односно поделу на српски и муслимански део, што власти у Сарајеву нису желеле да прихвате, напоменуо је Вилсон.

Као једини разлог због којих српско вођство није могло да повуче артиљерију са положаја око Сарајева, Караџић је навео „страх од касапљења и протеривања Срба”, подсећајући да су муслиманске снаге биле знатно бројније од српских.

Караџић, који је оптужен и за геноцид и злочине против човечности над несрбима широм БиХ, те за узимање међународних талаца, унакрсно испитивање сведока Вилсона окончаће сутра.Бета
Sledeći

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron