Хаг: Декларација није нарушила међународно право


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Jul 28, 2010 1:09 pm
Отворена ли кутија Пандоре?

Slika


25.07.2010, 20:11
Photo: EPA

Међународни суд УН је признао легитимност једностраног проглашења независности Косова. Реаговање светске заједнице, како је и могло да се очекује, није било једнодушно. Једни, међу њима и државни секретар САД Хилари Клинтон, одмах после оглашавања вердикта позвали све земље да признају независност Косова, други су назвали такво решење главног судског органа УН опасним преседаном који би могао да буде примењен и у другим конфликтним зонама. Политичари Јерменије су већ обећали да ће подржати иницијативу Клинтон, али под условом признања Нагорно-Карабахске републике. Премијер непризнате Абхазије Сергеј Шамба је изјавио да после таквог решења у Хагу међународни експерти неће моћи да уверено тврде да Абхазија нема право на самоопределење. Појављују се саопштења да у неким регионима европских земаља, где су јаке сепаратистичке тежње детаљно проучавају документ Међународног суда.

МИП Румуније је изјавио о неопходности детаљне анализе вердикта Хашког суда ради правилне и пуне дефиниције образложења усвојене одлуке. Претходно проучавање тог документа омогућује Румунији да констатује да Међународни суд није разматрао питање да ли је декларација независности Косова водила легитимном стварању државе, као и то да није разматрано било питање да ли међународно право пружа Косову могућност да изјави о својој независности или право на отцеплење. Суд иначе није дао стриктан одговор на питање које је поставила Србија о легитимности објављивања од стране привремених органа власти независности Косова и Метохије, - каже Јелена Гускова,

руководилац центра за проучавање савремене балканске кризе. Зато она данас има пуно право да инсистира на својој политици непризнања независности Косова и почне нову етапу преговорног процеса у вези са том територијом.Србија, обративши се међународном суду УН, хтела је да покаже свету, пре свега Европи, да је стала на пут демократије и ослања се на међународне органе у решавању многих својих питања. Међутим, њено обраћање Хагу је показало да се не вреди ослањати на такве органе као што су Међународни суд или МТБЈ. Сами морају решавати сва питања. Дакле, вероватно настаје нова етапа у решавању питања Косова. Србија је припремила неколико варијанти за почетак вођења новог преговорног процеса. Мислим да ће њени политичари инсистирати на томе да би почео тај процес и покушати да приближе његово решење. Србија све до сада, а верујем да ће и у будућности инсистирати на непризнању независности Косова и Метохије. Истовремено је она спремна да размотри питање, о томе се много говори, размене територија. Дакле, постоје варијанте за наставак преговора.

У оно време, када је Међународни суд УН износио вердикт у вези са Косовом и Метохијом, МТБЈ је укинуо ослобођење од оптужбе, те је поново почео процес о предмету бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја, који је био оптужен за злочине против човечности, убијање Срба, Цигана, нелојалних према албанској ОАК. Онда је светска јавност иступила против те пресуде. Добро је што је суд данас признао своју грешку, мада после две године, - прецизира Јелена Гускова.Вероватно ћемо бити сведоци да ће МТБЈ исправити своју драстичну грешку. Нажалост, трибунал је почео да ради од 1992. године и извршио

толико грешака да је данас потребно створити нови орган који би преконтролисао све пресуде. Мислим да би то било праведно. Међутим, тешко је поверовати да ће се неко бавити ревидирањем вердиката Хашког трибунала у свим преосталим питањима.

У оба случаја за оне ко прати ситуацију на Балкану, остаје нада да ће злочинац најзад буде кажњен за своја злодела, а конзултативна изјава Међунаролдног суда неће бити кључ за пандорину кутију.


http://serbian.ruvr.ru/

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Čet Jul 29, 2010 11:18 am
Стручњак за међународно право Александар Мезјајев: „Руске дипломате ће морати да буду већи Срби од самих Срба“

Григориј Соколов, Вера Жердева
Slika

27.07.2010, 16:38
Photo: EPA

Настављамо да вас упознајемо са мишљењима руских стручњака за Балкан и политиколога о одлуци Међународног суда правде за статус Косова од 22.јула. Сада је пред нашим микрофоном експерт за међународно право, кандидат правних наука Александар Мезјајев:

То што је учинио суд ОУН треба назвати „ампутацијом" међународног права. Ја сам специјално за овај повод измислио овај термин, како би објаснио шта је у овом случају урадио Међународни суд. На питање „Да ли је проглашење независности Косова у складу са међународним правом?" - суд је одговорио: проглашење независности не противречи ПРИМЕЊИВАНОМ међународном праву. Таква формулација је одбацила далеко и Хелсиншки акт 1975 године у којем је проглашен принцип неприкосновености граница, и чак устав ОУН, у којем су ти принципи такође утврђени, јер ти договори према мишљењу суда нису НЕМАЈУ ПРИМЕНУ у овом случају, јер се односе само на државе, а независност Косова би проглашена од стране приватних лица: скупила се нека господа и прогласила ту независност.

Озбиљно је и то што је Међународни суд искористио формулацију „не противречи" уместо „у складу је са", а „проглашење независности" је заменио са „доношењем декларације о независности". Односно, игром речи Међународни суд је донео одлуку која нема ништа заједничко са међународним правом.

Треба рећи да је сама чињеница што се Србија обратила Међународном суду правде изазвала недоумицу код Александра Мезјајева: јер одлуке се доносе већином гласова, и судије гласају не у своје име, већ изражавају мишљење своје земље. А већина представника суда су из земаља које су признале Косово, и према томе, резултати гласања су били предвидљиви:

За мене та одлука није неочекивана. Ја сам пре одлуке размишљао ко ће као гласати од судија Међународног суда правде и дошао до односа осма према седам. Односно, осам гласова за независност Косова, и ти гласови никако нису могли да пређу на другу страну. То је, у ствари, очигледно за многе, тим пре, за српске власти. И дошао сам до провокативног питања, није ли намерно садашња власт Србије, којој је својствен прагматизам, довела ствар до ове одлуке како би ослободила себи руке, била слободнија у даљим акцијама?

Наравно да је ово питање реторско. Али, Међународни суд правде доноси одлуку која може да се примени не само на Косово, већ и на друге регионе, који претендују на независност, одлуку, која може да заоштри конфликте у разним тачкама планете.

Ја сам једном питао једног високог представника МИП-а Русије, шта ћемо да радимо ако Србија призна независност Косова? Он ми је рекао: „ми не можемо да будемо већи Срби од самих Срба". Испада, да је став Русије основан на ставове других влада. Али он мора да буде основан на међународном праву. На Уставу ОУН, Хелсиншком акту, и тако даље. Зато, треба поћи од тога да је подршка територијалног интегритета Србије у интересу Руске Федерације и пријатељског нам српског народа. Значи, Русија мора у овом питању да буде већи Србин од тога какви су, могуће, данас сами Срби.

Чули сте мишљење стручњака за међународно право, кандидата правних наука Александра Мезјајева.


http://serbian.ruvr.ru/2010/07/27/13706347.html
Poslednji put menjao pcela dana Čet Jul 29, 2010 11:25 am, izmenjena 2 puta

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Čet Jul 29, 2010 11:24 am
Српски политиколог Гостимир Поповић: ОУН може да понови судбину Лиге нација

Григориј Соколов, Вера Жердева

Slika


28.07.2010, 17:14


Настављамо да вас упознајемо са мишљењима руских и српских експерата о одлуци Међународног суда ОУН о легитимности једностраног проглашења независности Косова. Данас је наш гост српски политиколог Гостимир Поповић

Када говоримо о последњем мишљењу Међународног суда правде, морамо да кажемо да суд заиста поступио на врло некоректан политички начин и под директним утицајем САД. Дакле у овом случају Међународни суд правде није био инструменат ни права, ни правде, ни легалности, ни легитимности, него је био инструменат политике САД на Југоистоку Европе, која касније треба и да се окрене према Истоку. У том светлу треба посматрати ово мишљење. И сматрам да је ово једна од срамних тачака у историји светског правосудног система. Јер и тако једна инстанта не може се везивати само за једну тачку на планети, јер она мора да буде универзална и да има јединствено право за све. У овом случају они то нису урадили. Чак многе велике силе кажу да то је изолован случај.

Гостимир Поповић наводи такође конкретне доказе притиска САД на Међународни суд правде.

Сад сви представници САД у својим иступима непосредно пре саопштавања овог мишљења јасно су рекли, да у мишљење уграђена малтене целокупан став САД. Дакле, они то више и не крију. После тога потпредседник САД је звао председника Србије и неких других председника у региону да би једноставно утицао да се не диже велика прашина око свега тога. Дакле, ово мишљење једноставно у функцији САД, јер су они у ствари направили то, што направили од јужне српске покрајине, да би имали своју базу и своју приватну државу на тлу Европе. Друго питање, које се поставља у том проблему, јесте питање односа у УН као у највећој међународној организацији. И ја бих ту желео да кажем, да пре извесног броја година државни секретар САД јасно рекао тадашњем актуелном генералном секретару Бутросу Бутрос-Галију, да ли он свестан ко га плача. Према томе, показало се, да УН немају снаге да се супротставе доминацији и светској политици САД. Дакле, ово саветодавно мишљење ће даље да се схватише онда, када њима треба, и када треба негде направити дестабилизацију. Да ли ће то бити даље на југоистоку Европе или на неком другом простору, то ћемо видети. Али ово мишљење је веома снажан ударац и самој светској организацији . Иако то многи јавно неће да кажу, у многим анализама се то види. Дакле, бојим се да УН могу да доживе судбину Лиге Народа, јер у ствари на онакав начин однос према њима је веома лош.

Шта даље? Какве су прогнозе за будућност, полазећи од последње одлуке Међународног суда правде? Овако или онако, Гостимир Поповић је убеђен у следеће:

Прво, сви Срби на овој планети у својој емоционалној, и политичкој, и свакој другој врсти живота неће да говоре о Косову као интегралном делу Србије и као делу српског националног бића. Многи представници српског народа у политичким органима и парламентима ће се исто тако понашати. Међутим, у даљем току догађаја ми морамо бити свесни, да управо представници САД и неких западних сила покушавати да извуку људе из официјалног једра Србије, који би давали одређене уступке и на тај начин на мала врата да једноставно верификују ову своју нелегалну активност. Тако у наредном периоду ће бити врло велика борба српског народа за очување свог дела територије. Дали ће она да траје годину, две или стотину година, то је тешко предвидети.и чињеница је да колико год буде постојао српски народ на овој планети, та ће борба за очување сопственог националног бића бити перманентна.


Чули сте мишљење српског политиколога Гостимира Поповића о одлуци Међународног суда правде ОУН о легитимности једностраног проглашења независности Косова.

http://serbian.ruvr.ru/2010/07/28/13722585.html

Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Jul 30, 2010 11:21 am
Стални представник РФ у ОЕБС-у: одлука Међународног суда правде не може да буде оправдање изградњи косовске „државности"

Slika

Photo: EPA
Консултативни закључак Међународног суда правде о самопроглашењу независности Косова не може да буде оправдање архитектури косовске „државности". Питање међународног статуса покрајине као и раније остаје отворено. То је изјавио стални представник Русије у ОЕБС-у Анвар Азимов на одржаној данас седници Сталног савета ОЕБС-а.

„У свом закључку суд није никако одобрио чињеницу отцепљења покрајине од Србије, већ само дао оцену саме декларације, специјално рекавши, да у ширем контексту није разматрао питање о праву српске покрајине Косово на излазак, у једностраном поретку, из састава суверене државе"? - рекао је Азимов.

„Суд је такође одбио да разматра аргумент о праву „спасоносног отцепљења", - наставио је Анвар Азимов. - Речју, Јужна Осетија и Абхазија, за разлику од спорног случаја са Косовом, имале су све основе 2008 године да се отцепе сходно тим ставом међународног права - сви се ми добро сећамо агресије грузијске војне машине на мирни Цхинвал, што је потврдио извештај независних експерата, на чијем је челу била Хајди Талавини".

Стални представник РФ је подсетио да у фебруару 2008 године Београд никога није бомбардовао, већ, напротив, придржавао се мирне линије, без конфронтације пре одлуке такозваних „власти" Приштине и њених покровитеља о проглашењу „независности". „Поред тога, - додао је Анвар Азимов, - процес преговора о статусу покрајине у оквиру „тројке" међународних посредника који се динамично развијао био је силом прекинут под измишљеним предлогом да је прекорачио временска ограничења".

„Треба имати у виду, - наставио је руски представник, - да се у својим одлукама Суд такође није изјаснио о правним последицама доношења Декларације може ли се Косово сматрати за државу, и дали је законски признање покрајине од стране низа држава". На тај начин, закључио је он, присталице такозване „државности" Косова немају никакав повод да се радују. „Став Русије о непризнању „независности" Косова је непромењен, - нагласио је на крају Анвар Азимов. - Неопходно је наставити преговарачки процес међу заинтересованим странама на основу резолуције 1244 СБ ОУН, која како наглашава и сам Међународни суд, остаје општепризната међународно-правна база за даље разматрање статусног питања".


http://serbian.ruvr.ru/2010/07/29/13871522.html
Prethodni

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron