Манастир Ћелије


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Avg 27, 2010 11:52 am
МАНАСИР ЋЕЛИЈЕ

Slika


Тачно време настанка Манастира није сасвим позна-то. Према историјским по-дацима Манастир потиче из Средњег века, а народно предање његово оснивање везује за краља Драгутина који је од 1282. до 1316. године управљао овим крајевима као Сремски краљ.

У доба дугог и тешког турског ропства Манастир је често рушен и паљен, и опет обнављан. Духовници Манастира били су истакнути народни вођи и њихова активност је сметала како Турцима тако и свим каснијим непријатељима Православља и Српства.

У XVIII веку Манастир игра значајну улогу у животу Ваљевске нахије. У време Карађорђевог устанка 1804. године кнез Алекса Ненадовић и војвода Илија Бирчанин (чији се гроб до данас налази у порти манастирске цркве) беху међу првима посечени од дахија, а заједно са њима и архимандрит Рафаило, познатији у народу као Хаџи - Рувим, који пострада мученички за веру Христову. Манастирски конаци су служили као војна болница све до пада Карађорђеве Србије.

У XIX веку у Ћелијама се оснива Основна школа, међу првима у Србији под Милошем Обреновићем. У овој школи је Св. Владика Николај Велимировић "први буквар учио", и Ћелије целог живота у срцу носио као "прву љубав" према Богу и роду.

Манастир Ћелије је 1837. године претворен у парохијску цркву, што је остао до 1928, када су одлуком Светог Архијерејског Сабора претворен у женски манастир.


Slika


Slika


Како доћи - где се налазимо?

Slika


Свети манастир Ћелије налази се на 6 км југозападно од Ваљева, на левој обали реке Градац. Градац је река понорница која извире испод планине Повлен, а после неколико километара понире и поново избија код села Богатића, повише Ћелија, код Јаког извора.

Одатле до Ћелија Градац тече кроз кривудаву клисуру, прави известан лук око манастира и одлази према Ваљеву, где се улива у Колубару.

Сам манастир се налази у брдовитом, животписном пределу који припада атару села Лелић. На истоку села налзе се брда: Вране, Марковац, Пресади, Калуђерско брдо, Ковиљача и Ћелијске Урвине. Између тих брда, у једној од котлина, лежи манастир.

“Овај манастир лежи измежду шумни, каменостени планина, на малој реки, именуемој Градац, а на месту доста красном и оцедитом”, написао је Јоаким Вујић у свом “Путешествију по Србији”.

Околина манастира учинила је сам манастир скривеним и издалека невидљивим. Манастир се не види све док се не почне силазити у котлину у којој се налази.http://www.kreni.com/direktorijum/redirect/122075
Poslednji put menjao pcela dana Pet Avg 27, 2010 11:58 am, izmenjena 2 puta

Povratak na Цркве и манастири


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron