Рача


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Sre Okt 06, 2010 8:04 pm
РАЧА

Slika


Према великом и наглом заокрету Дрине, на мањем зараванку поред речице Раче, медју огранцима планине Таре, шумовитих коса и повијараца, сужених видика, окићен "борјем и мраморјем", налази се манастир светог Христовог Вазнесења у Рачи.
Највероватније као задужбина краља Драгутина Немањића (владао 1276-1282), манастир је израстао из дубина средњег века, у токовима драматичних временских мена, када је српска средњовековна држава на Балкану била у експанзији, доживљавала политички, економски и духовни узлет на основама православља и византијског културног наследја. Богомоља у Рачи била је удаљена од главних комуникација и средишта српске државе, живела на њеној "ивици", поред границе према Босни, на сталном опрезу и ишчекивању, простору где су се сучељавали утицаји Истока и Запада, богумилске јереси и православља, а затим почео продор ислама и осећали утицаји католичанства.
Да би имао ослонац, подршку и духовно упориште цркве у остваривању политичких амбиција, краљ Драгутин Немањић је поклањао посебну пажњу изградњи цркава и манастира у пограничним крајевима западне Србије. Поуздано се зна, на овом широком простору поред Дрине, за време његове владавине израсле су две богомоље: монументална црква Светог Ахилија у Ариљу, у препознатљивом стилу рашке школе (обновљена), и манастир Троноша, задужбина владареве жене Катарине. На основу каснијих извора, записа и летописа, закључује се да је тада (измедју 1273-1275) изградјен и храм Христовог Вазнесења у Рачи. На тај начин ојачао је утицај краља Драгутина, оснажено православље у периферним деловима државе.
Манастир је три пута спаљиван, рушен и пљачкан: после 1459, 1688. (1690) и 1813. године, али је у суочавању са трагичном судбином и душманима који су хтели да затру трагове његовог постојања, истрајавао и јачао национално биће. Најзад, у ослободјеној Србији кнеза Милоша, у освиту 19. века, храм у Рачи је поново заблистао некадашњим сјајем (1826), када су на монументалном црквеном здању завршени градјевински радови.

Povratak na Цркве и манастири


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron