Србија друга земља са ћириличним доменом на Интернету


Шта рећи
Postovi: 1226
Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 6:41 pm
PostPoslato: Pon Apr 25, 2011 9:04 pm
Србија друга земља са ћириличним доменом на Интернету

БЕОГРАД - Србија је, после Русије, друга земља којој је Интернет корпорација за додељена имена и бројеве одобрила употребу ћириличног домена на Интернету, изјавио је данас у Београду директор Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) Ненад Маринковић.

Директор Маринковић је у изјави Танјугу подсетио да је 8. новембра прошле године ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN) одобрила захтев да српски ћирилични домен гласи .srb, а 21. априла ове године подржан је захтев да тај домен буде додељен на управљање РНИДС.

На захтев РНИДС током маја коначно одобрење треба да пружи Министарство трговине Сједињених Америчких Држава, казао је Маринковић.

Потом органи РНИДС треба да донесу правилник и политику цена регистрације ћириличног домена.

Очекује се да ће сви који имају .rs домен имати првенство при регистрацији истоветних ћириличних домена, и да ће политика цена бити стимулативна за све будуће регистранте, указао је Маринковић.

Маринковић је објаснио да су Русија и Србија завршиле процедуру за добијање домена на ћирилици, а Украјина и Бугарска су се кандидовале

Украјина је већ добила домен .ukr, али није још завршила процедуру, док Бугарска још званично није добила како ће јој гласити ћирилични домен.

Танјуг
објављено: 25/04/2011 15:00

Povratak na Технологија


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron