Седница Одбора за Косово


Шта рећи
Postovi: 9256
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Nov 18, 2011 4:38 pm
Седница Одбора за Косово

Опозиција, али и посланици из ДС-а и УРС-а са Косова оштро су критиковали договоре постигнуте у последњој рунди дијалога са Приштином. Срби са севера, који не прихватају договоре Београда и Приштине, "немају право вета на одлуке Владе", рекао Борислав Стефановић.


Седницу Одбора за Косово и Метохију обележиле оштре критике резултата дијалога са Приштином, које су упутили представници опозиције, али и посланици владајуће коалиције са Косова. Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић каже да у Влади постоји сагласност о постигнутим договорима.


Slika

Погледај видео ОВДЕ

Стефановић је рекао да су мале шансе да се у понедељак постигну договори о административним прелазима, али да очекује решење за факултетске дипломе и представљање Приштине на регионалним скуповима.

"У овом тренутку су мале шансе да се постигне договор о административним прелазима, јер Приштина инсистира на неприхватљивом", истакао је Стефановић и додао да ће криза на северу покрајине потрајати све док се не реши питање Јариња и Брњака.

Челницима општина са севера Косова, који су рекли да не прихватају споразуме договорене са Приштином, Стефановић је рекао да немају могућност вета на одлуке Владе Србије, да нису одвојен политички ентитет унутар државе и да ће сви договори постигнути у Бриселу бити спроведени.

"Влада Србије има велику подршку Срба на Косову и Метохији, посебно јужно од реке Ибар", рекао је Стефановић.

Стефановић каже и да у Влади постоји потпуна сагласност по питању свих постигнутих споразума, а да нико од опозиције није упутио никакав конкретан предлог, осим што је изрекао мноштво увреда на његов рачун.

Slika


Председници четири општине са севера Космета рекли су да међу Србима на северу покрајине постоји апсолутно јединство и затражили од Београда "подршку за наставак њихове борбе да опстану на Косову", јер они, како кажу, спроводе политику утемељену на Уставу Србије.

Договоре постигнуте у последњој рунди дијалога критиковали су и представници опозиције, али и владајуће коалиције.

"Циљ је Европа по сваку цену и због ње треба урадити све, чак и жртвовати део свог народа", рекао је Ђоковић и додао да се Срби на северу Косова не деле и да су једине поделе у Србији "на косовскометохијске и косовскотеразијске Србе", рекао је посланик ДС-а са Косова Драгиша Ђоковић.

Посланица УРС-а Стојанка Петковић која, такође, живи на Косову, рекла је да би интегрисано управљање административним прелазима значило успостављање косовских институција.

За радикале договори воде признању независности Косова, а Стефановића позивају на одговорност због "кршења Устава Србије".

Посланици СНС-а тражили су да се расправља о закључцима заједничке седнице општина са севера покрајине, наводећи да се ти закључци слажу с политиком СНС-а о Косову.

Slika


Посланик ДСС-а са Косова Владимир Милентијевић оптужио је Стефановића и власти у Србији да су "продали Косово за кандидатуру у Европској унији".

ЛДП тражи од владајуће коалиције да закаже седницу Скупштине Србије о Косову, јер је "јасно да је политика владајуће коалиције доживела потпуни колапс". ЛДП упозорава да се, ако нема већинске подршке за такву политику, мора ићи на изборе.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић рекао је да Србија никада неће признати независност Косова и да ће учинити све да српске институције наставе да функционишу у Покрајини.

"То да ће ДС продати Косово због Европе, већ смо чули када је било реч о шенгену, Споразуму о стабилизацији и придруживању", рекао је Миливојевић и поручио Србима са севера Космета да остану јединствени, а опозицији да тешку ситуацију не злоупотребљава у политичке сврхе.

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron