Сећање на јунаке Колубарске битке


AДМИНИСТРАТОР
Postovi: 906
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 11:02 pm
PostPoslato: Čet Dec 15, 2011 1:38 pm
Сећање на јунаке Колубарске битке

Slika


На данашњи дан пре 97. годишњица дошло је до Колубарске битке, која није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију.

Тактика коју је применио генерал Живојин Мишић и који је након победе на Колубари одликован чином војводе представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату, подсећа се у саопштењу.
Колубарска или Сувоборска битка, која се проучава на великим војним академијама у свету, једна од највећих и најзначајнијих битака војске Краљевине Србије и Аустро-Угарске у Првом светском рату.
Колубарска битка је трајала од 15. новембра до 15. децембра 1914. године на ширем северозападном подручју тадашње Краљевине Србије на фронту од 200 километара.
У Колубарској бици су погинуле 22.000 војника Србије и 27.216 непријатељских војника и подофицира, као и 1.080 официра балканске војске Аустро-Угарске монархије.

Slika

Slika

Slika


Извор: Танјуг

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron