МАНАСТИРСКИ РЕЦЕПТИ

Korisnikov avatar
Ветеран
Postovi: 498
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 11:20 am
PostPoslato: Ned Dec 02, 2012 9:59 pm
Манастир Лепавина

POSNA PITA SA SOJOM
o.Gavrilo Sastojci:
Krompir,soja,crni luk,vegeta,so,biber,ulje.Mjera je po zelji.

Priprema:
Krompir oguliti i izrendati a zatim ga obariti.Soju potopiti u toploj vodi i kada nabubri ocijediti je i sastaviti sa prohladjenim krompirom.Dodati ulje,vegetu,so,biber i sitno sjeckani crni luk.Jufku prerezati po sredini,zatim pripremljen krompir staviti po sredini jufke(oko 1 kasike,pa rasporediti uzduz).Preklopiti sa jedne,pa sa druge strane i uviti kao sarma sto se uvija.Redati u pouljen pleh,ovlas poprskati uljem,i posuti sa malo soli.Kada je pecena,samo je pokriti krpom da se malo prohladi.

FRANCUSKA MUSAKA

o.Gavrilo SASTOJCI:
* 2 glavice crnog luka
* 1 šargarepa
* 2 čena belog luka
* 200 g sojinih mrvica
* suvi začin
* so
* biber po ukusu
* 100 g paradajz pirea
* 2 kutije minut pirea

PRIPREMA:
Prokuvajte sojine mrvice pa ocedite vodu. Dinstajte luk, šargarepu, pa dodajte sojine mrvice i začine. Možete da dodate i dve do tri kapi belog vina. Na kraju stavite i paradajz pire.

Napravite dva minut pirea prema uputstvu sa kutije. U tepsiju staviti pola pripremljenog pirea, zarim fil i na kraju ostatak pirea. Zapeite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.


ПОСНЕ ПАПРИКЕ ПУЊЕНЕ СОЈОМ

o.Gavrilo Ove zime samo paprike sa venca su bile aktuelne u mojoj kuci.Zato sam za ovaj recept upotrebila paprike iz zamrzivaca.

Potrebno je:

20-ak svezih paprika ili iz zamrzivaca
1/2 solje pirinca(moze i integralni)
1,5 solja sojinih ljuspica(moja solja je od 300 ml)
1/2 solje jecmenih pahuljica
1/2 solje suncokretovog semena
1 glavica crnog luka
1 struk praziluka
1-2 cena belog luka
1 kasisica slatke crvene paprike i,po zelji,1 kasicica ljute crvene paprike
1 kasika brasna
5 dl soka od paradajza(po mogucnosti domaceg)
so,biber,suvi zacin,ulje

Uprziti na ulju sitno iseckanu glavicu crnog luka.Na polovini przenja dodati praziluk i beli luk,takodje sitno iseckane.Sojine ljuspice i jecmene pahuljice prethodno potopiti u mlakoj vodi da kratko odstoje,isprati,ocediti i dodati u luk.Dodati seme od suncokreta, zacine i pirinac.Proprziti jos kratko,pa dodati i crvenu papriku.

Puniti paprike i zatvarati ih brasnom,krompirom,ili paradajzom. Paprike preliti smesom od jedne kasike brasna prethodno razmucene u malo vode,6 dl vode,5 dl soka od paradajza i 1 dl ulja. Kuvati poklopljeno da lagano vri oko 60 min.

Nisam ljubitelj soje,ali ove paprike su bile pun pogodak,cak su se i meni dopale.
Какве су ти мисли такав ти је живот
Korisnikov avatar
Ветеран
Postovi: 498
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 11:20 am
PostPoslato: Uto Dec 04, 2012 3:58 pm
HILANDARSKA BORANIJA


Zuta, siroka boranija, oko 50 kg se najpre ocisti od peteljki, dobro se opera i isece popreko, na krupne komade. Ocisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka persunovo lisce i sitno se isece zreli paradajz.

U veliku tavu se redja: red boranije, preko nje red crnog luka, persunovog lisca i malo soli. Sve se prelije vodom, pa kada malo provri, a boranija se slegne, postupak sa redjanjem se ponavlja, sve dok se povrce ne utrosi. Naslagano povrce se nalije vodom i ostavi na vatri da se polako krcka. Sporet se lozi, drvima, cak i usred jakog leta.

Kada boranija skoro sasvim omeksa, na 50 kg boranije, treba sipati oko 3 litra maslinovog ulja i oko 5 kg oljustenog i iseckanog paradajza i sve se kuva još oko sat vremena, dok voda gotovo sasvim ne ispari, a na jelu se stvori fina korica.

U mrsne dane, međutim, nedeljom i praznicima, boranija se cesto priprema sa ribom. Uglavnom se uzima bela riba: skarpina, orada, zubatac, ugor… plemenita riba koja je bolja za kuvanje, od takozvane, plave ribe – skuse, sardele, tune itd.

Postupak kuvanja je isti, s tim sto se komadi ribe stavljaju pri samom redjanju, odmah preko boranije i luka. Na kraju se, kao i za jelo bez ribe, sve prelije uljem i paradajzom. Uopste, paradajz se u Hilandaru koristi za sva jela.
Какве су ти мисли такав ти је живот
Korisnikov avatar
Ветеран
Postovi: 498
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 11:20 am
PostPoslato: Uto Dec 04, 2012 4:03 pm
PAŠTETA OD ORAHA

Za osnovni recept je potrebno 200 g mlevenih oraha, 200 g pirea od krompira, sušenog začina, biber, seckan beli luk, senf i decilitar maslinovog ulja. Sjedini se pire, ulje i mleveni orah, pa umeša sušeni začin, senf i beli luk, i sve dobro sjedini. Umesto krompir pirea možete uzeti instant krompir pomešan sa mlevenim orasima i sipan u teglicu, koji možete popariti s malo vrele vode – i eto ukusnog namaza za kiflu. Very Happy



Recept Monahinje Atanasije iz manastira Rukumija.
Какве су ти мисли такав ти је живот
Korisnikov avatar
Ветеран
Postovi: 498
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 11:20 am
PostPoslato: Uto Dec 04, 2012 4:14 pm
Посне пирошке са сојиним сиром

(спремају се и користе када је пост разрешен на уљу)



Потребно:



1 кг белог брашна

20 гр. сувог квасца

соли

шећера

млаке воде



Припрема:



Брашно, квасац, шећер, со и вода се замесе у фину уједначену масу, тако да се одлепљује од посуде. Затим се маса остави око 1х да одлежи. Све се изручи на дрвену плочу, развије се и сече на квадратиће. У сваки комадић се завије мало сојиног тофу сир који се предходно исече на штанглице. Сваки комад се увије у тесто и пржи на врелом уљу.





Хлепчићи са маслинама



Ови хлепчићи су веома здрава и укусна храна који Грци радо једу у мрсне дане. У грчким пекарама врло често се поред осталог пецива налази овај специјалитет.



Тесто:



1 кг брашна

квасац

вода

маслиново уље



Замеси се 1 кг брашна са квасацем и водом у тесто које се остави да ускисне око 1 х. Тесто је потеребно замесити нешто тврђе као за хлеб. Затим се премеси и остави још 10 минута да одстоји. Од ове смесе се одвоји пет лоптица од по 200 гр. Сваки комад се добро развије. током развијања се маже маслиновим уљем све док не почне да се фино тегли под прстима.



Надав:



сецкане очишћене маслине на колутиће

црни лук

кечап



Исецкане маслине се помешају са црним луком и кечапом према укусу и посоли се.



Надев се наноси на тесто а затим се тесто умота у ролнице које се затворе на крајевима а затим лагано руком притисне да се ролнице спљоште. Поставе се у плех који је намазан маслиновим уљем и пеку на температури од 220 °Ц.



Хиландарске пљескавице



Потребно:



300 гр. соје у љуспицама

2 главице црног лука

зачини

брашно



Соју у љуспицама држати потопљену у врелој води 5 минута а потом је добро исцедити. Лук исецкати што ситније и додати у смесу од соје. Затим зачинити по укусу (со, бибер, вегета, траве као што су босиљак, першун, оригано и сл. већ према укусу). Додати брашно тако да се могу умесити пљескавице. Пржити на маслиновом уљу и сревирати уз помфрит или пире кромпир.
Какве су ти мисли такав ти је живот

Шта рећи
Postovi: 9189
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 9:09 pm
PostPoslato: Pet Apr 24, 2015 3:47 pm
Manastirski ratluk

1,5 – 2 кг шећера (у зависности од укуса)

2,5 л воде

300 гр скроба (густина)

20 гр желатина

пар капи ружиног уља (или неко друго етерично уље)

уље од бадема (служи за подмазивање калупа)

У лонац сипајте 2 литра воде и шећер, ставите на ватру и мешајте док се шећер не растопи. Скроб размутите у пола литра воде, затим га сипајте у лонац са шећером. Добро промешајте. Пазите да не загори. Када маса почне да се згушњава, додајте желатин. Све време мешајте. Ратлук је готов када маса почне да се одваја од дна лонца. На крају додајте ружино уље и промешајте добро, да се арома сразмерно распореди.
У калуп, плех, који сте претходно подмазали бадемовим уљем, излијте припремљену масу. Када се охлади, ратлук изрежите на коцке и уваљајте га у прах шећер или кокосово брашно да се не би међусобно лепио. Због бољег укуса и чврстоће ратлука, пожељно је да бар један дан одстоји на хладном.

https://www.youtube.com/watch?v=woWkSJv7M38

Povratak na Женски Кутак


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron