НОТАРИ (ЈАВНИ БЕЛЕЖНИЦИ) - све овде


AДМИНИСТРАТОР
Postovi: 906
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 11:02 pm
PostPoslato: Čet Jun 29, 2017 12:51 pm
Нотари очекују надлежност за споразумни развод

Јавни бележници у Србији могли би ускоро да добију нове надлежности за споразумни развод брака између супружника као и регистрацији и све промене везане за рад привредних друштава.

Од почетка рада, 1. септембра 2014. године, Јавни бележници у Србији оверили су готово два милиона исправа, а само у последња три месеца, од када су у њиховој искључивој надлежности овере потписа, преписа и рукописа, 850.000 истрава, рекао је председник Јавнобележничке коморе Србије (ЈКС) Миодраг Ђукановић на представљању Извештаја о имплементацији јавног бележништва у Србији.

У изајви за новинаре, Ђукановић је указао да ове године нису биле лаке за бележништво у Србији, које је пролазило кроз различите фазе.

Према његовим речима, бележништво је имплементирано у Србији на скоро целој територији, јер још само на подручју осам основних судова нема јавних бележника.

Поред послова које већ обављају, Ђукановић каже да бележници желе да добију нове надлежности које се тичу ванбрачних поступака, и које се односе на породично и брачно законодавство.

"Очекуејмо да ћемо у следећем периоду добити да радимо споразумне разводе брака", напоменуо је Ђукановић и додао да би нотарима у Србији требало да се прошире надлежности у привредном делу.

"У току су консултације које би требало да омогуће да се регистрација привредних друштава и све промене у вези са привредним друштвима обављају у јавно бележничким канцеларијама. У току је измена Закона о упису у катастар где би такође, комплетан посао у вези са прометом непокретности грађани могли да заврсе у јавно бележницкцим канцеларијама", рекао је Ђукановић.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић рекао је на презентацији извештаја да се нада да су установљавањем ове правничке професије смутна времена у којима су одређени претенденти остајали без права својине на непокретности, остала иза нас.

Милојевић је нагласио важност независности и непристрасности јавног бележника у поступању, а посебно је истакао непосредну одговорност бележника указујући да за разлику од тога, за државног службеника одговара држава.

Он им је пожелео да раде у владавини права, која је како је навео, суштински предуслов сваког демократског друштва.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић је рекао да комплетна реформа правосуђа није још готова и напоменуо да ће са њеним напретком бити унапређивана и професија јавних бележника.

"Са увођењем јавног бележништва Србија се приближила одређеним стандардима ЕУ, растеретили смо судове, подигли смо општу правну сигурност и правну културу, на бољи начин задовољавамо потребе привреде и имамо бољи положај на доинг бизнис листи", рекао је Илић.

Поред тога, како је истакао јавно бележништво је једна од метода за борбу против корупције.

"Од тренутка од када јавно бележништво постоји у нашој земљи многе 'бувље пијаце' некретнина су заустављене, а много тога што је раније могло услед слабости система сада више није могуће", закључио је Илић.

Шеф мисије ОЕБС-а у србији амбасадор Андреа Орицио поручио је да ће та мисија наставити да подржава развој јавног бележништва у Србији, кроз континуиране обуке.

Он је указао да долази из Итлаије, земље у којој је нотаријат веома стара и јака професија, за разлику од Србије у којој постоји тек неколико година.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2786682/notari-ocekuju-nadleznost-za-sporazumni-razvod.html

Povratak na Друштво,


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

cron